Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 31. 13:48, szerda | PR
Forrás: (x)

Tűz az irodában: mit tegyünk?

Tűz az irodában: mit tegyünk?

Tűzeset bárhol előfordulhat, még olyan biztonságosnak vélt helyen is megtörténhet a baj, mint egy irodaház. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy megfontoltan cselekedjünk mindenki biztonsága érdekében.

Lássuk, mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha tűz üt ki az irodában:

1. Próbáljuk megőrizni a hidegvérünket

Amikor tűz üt ki a helyiségben, mindenekelőtt próbáljunk meg higgadtak maradni. Amikor pánikba esünk, nehéz logikusan cselekedni. Így maradjunk nyugodtak amennyire csak tudunk, és jusson eszünkbe, hogy ilyen helyzetben a kapkodás és a fejetlenség az egyik legnagyobb ellenségünk.

2. Cselekedjünk rögtön

Amikor érzékeljük a füstöt vagy a tüzet, avatkozzunk közbe minél előbb. Amennyiben kisebb a tűz, egy közelben lévő vastagabb textillel is elolthatjuk azt. Ha a lángok már jobban elterjedtek – például a függöny vagy egy nagyobb iratkupac ég -, rohanjunk a tűzoltókészülékért. Senki jóváhagyását ne kérjük, cselekedjünk gyorsan és kezdeményezően.

Próbáljunk akció közben minél nagyobb hangzavart kelteni és felhívni mindenki figyelmét a veszélyre. A tűzjelzőt mihamarabb hozzuk működésbe, bármilyen kicsinek is tűnik a baj. A helyiségben tartózkodókat szólítsuk fel, hogy távozzanak az épületből. Amennyiben ez nem lehetséges, legalább az irodát, épületszárnyat hagyják el, és kerüljenek távol a tűztől.

Ha sikerült eloltani a tüzet, az első dolog az legyen, hogy szellőztessük ki a helyiséget, de ne lankadjon a figyelmünk. Szellőztetéskor ugyanis megvan az esélye, hogy egy még izzó papírdarab vagy más anyag ismét lángra kap.

3. Meneküljünk az irodából

Amennyiben nem sikerült eloltani a tüzet, vagy más már megkezdte oltani a lángokat, akkor mi is gyorsan hagyjuk el az épületet. A nem ismert helyeken kövessük a menekülési jelzéseket, és közben próbáljunk minél több ember figyelmét felhívni, hogy baj történt. A jelzések – amennyiben elmenne az áram – sötétben is jól láthatók, és segítenek minket eljuttatni a legközelebbi kijárathoz.

4. Kérjünk segítséget

Amikor biztonságban vagyunk, rögtön tárcsázzuk a 112-es központi segélyhívót. Fontos, hogy pontosan mondjuk be a címet, hogy a vonal túlsó végén lévők is jó helyre jöjjenek és ne legyen félreértés. Ha netán nem sikerült kijutnunk az épületből, akkor rohanjunk oda, ahol védve vagyunk a lángoktól. Locsoljunk vizet egy ruhadarabra, és torlaszoljuk el a kisebb-nagyobb réseket. Közben mindvégig hangosan adjunk életjelet magunkról.

5. Előzzük meg a bajt biztonsági rendszer telepítésével

Ha minden protokoll és előírás szerint történik az irodában, sajnos óhatatlanul is előfordulhatnak nem várt műszaki hibák, balesetek. A SMARTme biztonsági vállalat úgy fogalmaz ezügyben: „Az épület szerkezeti elemeinek muszáj biztosítani a létesítmény biztonságos működését.” Más szóval, egy tűzjelző rendszer kiépítése nemhogy tanácsos, hanem szinte kötelező érvényű a bent tartózkodók egészségének védelme érdekében.

Amikor tűz üt ki az irodában, sokan akár sokkos állapotba is kerülhetnek. A fenti tanácsokat megfogadva – és persze minden bátorságunkat összeszedve – mi legyünk azok, akire támaszkodhatnak mások a szükség órájában.

Címkék: smartme, tűz, tűzjelző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.