Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 30. 11:27, hétfő | Helyi
Forrás: dorogimedence.hu

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Több mint harmincan vettek részt a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének Környezetvédelmi és Iparbiztonsági nyílt napján október 17-én.

A résztvevők a mintegy háromórás program során megismerhették a vállalat történetét, jövőre vonatkozó terveit, biztonsági felkészültségét, illetve környezetvédelmi tevékenységét. A rövid előadásokat követő gyárlátogatás során megtekinthették a környezetvédelmi üzem működését, a tűzoltóság felszereltségét, sőt, még tüzet is olthattak.

Elsőként Garai Zoltán, a dorogi gyáregység főmérnöke elmondta, hogy 122 évvel ezelőtt 1901-ben alapította Richter Gedeon a gyárat Kőbányán. Kiemelte, hogy ma már 5 világrészre kiterjedő piachálózatot üzemeltetnek több mint 12 ezer munkavállaló és 1200 kutató-fejlesztő szakember segítségével. A vállalat 2022-ben mintegy 2 milliárd eurós árbevételt ért el. Garai Zoltán megjegyezte, hogy a Richter vezető a hormonkészítmények előállításában és a világ 5 cégének egyike, aki saját gyártású hormonhatóanyagból állít elő készterméket. Mindemellett biotechnológiai kapacitásokban az élen járnak Közép-Kelet Európában. A továbbiakban légifelvételen szemléltette a 700.000 négyzetméteres dorogi gyáregység nagyságát, ahol a kiegészítő épületek mellett 4 hatóanyaggyártó üzem található.

Másodikként Pintér Gábor, a környezetvédelmi szakterület vezetője tartott előadást az egybegyűlteknek. Többek között elmondta, hogy mi jellemzi a gyógyszeripart környezetvédelmi szempontból, mivel jár a termelés, illetve, hogy a gyógyszergyártás. Kiemelte, hogy a legfontosabb feladatok közé tartozik a gyógyszeripari környezetvédelemben a jogszabályi és belső előírások betartása, a mérés és a folyamatok nyomon követése. Továbbá bemutatta, hogy a gyár mi tesz annak érdekében, hogy megvédje a víz-, a levegő- és a talaj minőségét, valamint hogyan zajlik a hulladékgazdálkodás, a környezeti zajterhelés, illetve a karbon lábnyom csökkentése. Végül, de nem utolsó sorban megjegyezte, hogy az aktuális energiastratégia alapján az 1990. évhez képest 2030-ra 55%-kal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást. Hozzátette, hogy ebben fontos szerepet játszik az új napelemparkjuk is, mellyel egy évben 2.660 MWh energiát termelnek, ezzel pedig 1.862 tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsátást.

Kontárné Kozár Ágota, a dorogi gyáregység környezetvédelmi és biztonságtechnikai osztályának vezetője elmondta, hogy gyógyszeripari nagyvállalatként felelősséggel tartoznak a biztonságos munkahelyi környezet megteremtéséért. Kiemelte, hogy sok ezer munkaeszközük, több ezer vegyi anyaguk, valamint hatalmas munkavállalói létszámuk olyan kockázathalmazt jelent, melyet csak átgondolt, rendszerben működő biztonságtechnikai támogatással lehet kezelni. A továbbiakban kivetítő segítségével bemutatta a telephely környezetét és annak kockázati besorolásait. Kiemelte, hogy a legfontosabb az általa irányított területeken a megelőzés, az egyes folyamatok biztonságának felügyelete és a munkatársak folyamatos képzése. Mindemellett beszélt még a MoLaRi-rendszerről, valamint a saját tűzoltóságuk felkészültségéről.

Az előadás után a résztvevők frissítőt, valamint Richter Gedeon Nyrt. logóval ellátott noteszt és tollat kaptak, majd két csoportra osztva elindultak a gyárlátogatásra. Először Zimmerer Ferenc vezetésével a szennyvíztelepet tekinthették meg, ahol a környezetvédelmi üzem vezetőjétől tájékoztatást kaptak többek között a szennyvíz kezeléséről, valamint a képződő fölösiszap víztelenítéséről és elszállításáról. A következő állomáson a bátrabbak kezükbe vehették a fecskendőt és egy oltási gyakorlatokra használt tűztálcán olthatták el a lángokat. Végül ellátogattak a létesítményi tűzoltósághoz, ahol Kiss Zoltán parancsnok és Szegvári József műszakvezető bemutatta a jól felszerelt járműparkjukat, valamint az általuk használt modern eszközöket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.