Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Május 04. 15:34, kedd | Helyi

Tűzoltónak lenni nem foglalkozás, hanem hivatás, életforma

Tűzoltónak lenni nem foglalkozás, hanem hivatás, életforma

1991. óta május 4-én, Szent Flórián napján ünnepeljük Magyarországon a lánglovagokat. A tűzoltók hivatása napjainkban is kihívásokkal teli, veszélyes vállalkozás.
Ma őket köszöntjük.

A magyar tűzoltóság 151 éve bizonyítja létjogosultságát, helyt álltak a háborúk idején, segítenek árvizeknél, katasztrófáknál, tűzeseteknél mentettek és mentenek eredményesen.

Szent Flórián napja az ő ünnepük, őket köszöntjük, mert ha kell, akkor az életük, testi épségük kockáztatásával segítenek, mentenek bennünnket és értékeinket. Hivatásuk alapja az emberiesség, a másokért való cselekvés és a bátorság Szent Flórián-i hármas eszméje.

Flórián, római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztria területén. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. Legendája szerint, amikor Florianus megtudta, hogy elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró megbotoztatta, s arra ítélte, hogy nyakában malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. Tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették. A monda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Úgy is szokták ábrázolni, amint római tiszti egyenruhában egy cseber vízzel egy hozzá képest pici ház vagy városka tüzét kioltja. Ezért a tűzzel dolgozók (tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők) védőszentje lett, de a gyakori tűzesetek miatt sok tehetősebb polgár házának homlokzatán fülkébe állították szobrocskáját.

A Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-ben jött létre, majd 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét. Az új katasztrófavédelmi törvénnyel az eddigi, önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak. Munkájukat számos önkéntes tűzoltó egyesületek segíti.


Május 4-én nem csak a magyar, hanem a világ tűzoltói is ünnepelnek. Ünneplik az emberi értékekbe vetett hitet, a bátorságot, bajtársiasságot, együtt ünneplik azokat a mindennapi hősöket, akik nap, mint nap tesznek tanúbizonyságot ezen értékekről.


Tűzoltónak lenni több, mint napi munka, de még a hivatásnál is nagyobb kötelék: életforma!

Köszönjük!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 12:11, csütörtök | Helyi

Itt a „Magyar Róma!” címmel, két útvonalon indítja újra várostörténeti sétáit a Cathedralis Tours

Május 1 és október 30 között hétvégenként pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt a Vízivárost és a Várhegyet, szombaton és vasárnap délutánonként pedig a Szent Tamás-hegyet és történetét ismerhetik meg a résztvevők.

2021. Május 06. 07:46, csütörtök | Helyi

Újra látogatható a dömösi prépostság altemploma

Május 8-tól szervezetten látogatható a prépostság altemploma. A lelkiségi programokra még várni kell, de a vezetett műemléki bemutatás már most szombattól elérhető lesz.

2021. Május 06. 06:28, csütörtök | Helyi

Indulnak a bunker és orchidea túrák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park május 8-tól újra megtartja vezetett túráit a Strázsa-hegyen és környékén, amelyekre már most lehet jelentkezni.

2021. Május 05. 08:03, szerda | Helyi

Hagyományos esztergomi Mindszenty-szentmise

Május 8-án, 10.30 órától engesztelő szentmisét mutatnak be az Esztergomi Prímási Bazilikában Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros újratemetésének 30. évfordulóján.