Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Április 19. 15:50, kedd | Helyi

Új alkotásokkal jelentkezik a Kaleidoszkóp Ház filmklubja

Új alkotásokkal jelentkezik a Kaleidoszkóp Ház filmklubja

Április 21-én VAKFOLT FILMKLUB néven indul a Ház új, hat alkalomból álló vetítéssorozata, amely most is valós és társadalmilag érzékeny kérdésekkel foglalkozik.

A névválasztás nem véletlen: A vakfolt, a retina látóterében található olyan rész, amiben nincsenek fényérzékeny receptorok. Ezek hiányában valójában nem látunk azon a részen, ám az agyunk hozzászokott a vakfolt jelenlétéhez, és az egyik szemünkből beérkező információkkal kompenzálja azt a hiányt, amire a másik szem nem láthat rá. Ezért látunk mégis teljes képet – az agyunk kitölti a vakfoltokat.

A filmklub vetítésein is olyan témák kerülnek látótérbe melyek a vakfolthoz hasonlóan kívül esnek a legtöbb ember látószögén. Ide tartozik többek között a hajléktalanság, a büntetett előélet, a halmozottan hátrányos háttérrel induló gyermekek, a cigánykérdés vagy a drogfogyasztók kálváriái.

Jellemző egyébként, hogy 2021 végén Magyarországon jobban aggódnak az emberek a munkanélküliség, a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek, vagy a korrupció mértéke miatt, mint a koronavírus-járvány jelentette fenyegetettségtől. Egy tavalyi felmérés azt mutatja, hogy az emberek elsősorban a pénzügyi, politikai korrupciót látják nagy gondnak, és rögtön ezt követik a szegénység és az ebből fakadó problémák, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek, pl. a szegregáció problémái, amelyeket a felmérésben részt vevők szerint nem, vagy nem megfelelően kezel a mindenkori társadalom.


A VAKFOLT FILMKLUB bár megoldani nem tudja, de megkísérli emberközelbe és látótávolságra hozni a felsorolt problémákat, betekintést enged hat olyan történetbe, melyeket látva megértőbbé válhatunk, vagy adott esetben jó például is szolgálhatnak egy -egy konkrét eset kapcsán.
A vetítéseket követően a témához kapcsolódóan beszélgetés is kapcsolódik a filmklubhoz.
Az első vetítésre – MESÉK A ZÁRKÁBÓL - április 21-én, csütörtökön 18.00 órakor kerül sor és a fogvatartottak, valamint családjaik életébe enged bepillantást.

Visky Ábel első egész estés filmje három családot mutat be, ahol az apa börtönben ül, barátnőjük-feleségük és a gyerekeik odakint várják őket. A büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és az otthon levő gyerekeik főszereplésével. A film során kiderül, hogy a börtönbüntetés miatt párhuzamos világban élő, szétválasztott családtagok egy idő után már leginkább csak elképzelni tudják a másik felet, és minél több idő telik el, annál nagyobb lesz a különbség az emlékekből felépített kép és a valóság között.
A vetítés utáni beszélgetés vendége lesz egy büntetett előéletű férfi, aki mesél a bent töltött évekről.

További vetítések:

2022. április 28. 18:00 CSAK CSALÁDRÓL NE - VENDÉG: HEGEDŰS MÁRIA

A „Csak családról ne” című dokumentumfilmben halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok néhány hetét követhetjük nyomon, akik tanáraik segítségével motivációs tréningen vesznek részt. Súlyos dilemma eldönteni, hogy mi lehet nehezebb: kiszolgáltatott, leszakadó rétegből érkezni a felnőttlét küszöbére, vagy ezekkel a fiatalokkal - akikkel annyi tragédia történt már rövid életük alatt -foglalkozni…


2022. május 05. 18:00 FELÉPÜLÜNK
Öt felépülő kábítószerfüggő mesél az életéről, a függőséggel való küzdelméről gyermekkortól napjainkig.

2022. május 12. 18:00 DECOLORES - VENDÉG: SZUHAY PÉTER

A 2004-ben készült film rendezője Kőszegi Edit és Szuhay Péter A Decolores c. film egy több éven át tartó forgatásból összeállított önálló mű, a szendrőládi faluközösség életének egy metszete, amely bemutatja az egyaránt nehéz körülmények között élő romák és nem romák közös kiútkeresését, és az azt segítő vallási mozgalom jelentőségét. A film arról szól, hogy Szendrőládon hogyan teremtődik béke magyarok és romák, másképpen parasztok és cigányok között.

2022. május 19. 18:00 A MANDÁK HÁZ LELKÉSZE - VENDÉG: BOLBA MÁRTA ÉS TAKÁCS MÁRIA

Takács Mária rendező dokumentumfilmje egy társadalompolitikai kérdésekben is állást foglaló, háromgyerekes evangélikus lelkésznő Bolba Márta egy évét mutatja be, aki nem enged a humanista alapértékekből. A Mandák Ház, ahol Bolba Márta „dolgozik” Józsefváros szegényebb negyedében található. A lelkésznő a hivatalban és az utcán véleményt formál, egyházában a szociálisan érzékeny elveket képviseli. Vacsoráin a helyi lakók, környékbeli nincstelenek, menekültek, civil szervezetek képviselői egyaránt részt vesznek, mégpedig kortól, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

2022. május 26. 18:00 ERDŐLAKÓK - VENDÉG: GÖMÖR TAMÁS

Négy évnyi forgatási anyagból állt össze a majdnem 40 perc hosszúságú Erdőlakók című dokumentumfilm. A Budai Tájvédelmi körzet II. kerületéhez tartozó erdőben több éve élnek hajléktalanok – róluk forgatott filmet Gömör Tamás operatőr, aki egyben rendezője is a negyven perces riportnak. Az ő viszontagságos, sokszor drámai életükön keresztül próbált a rendező válaszokat találni a mai napig- kormányokon és politikai pártokon átívelő – meg nem oldott hajléktalan helyzetre.

A programok ingyen látogathatók!
A program a Kaleidoszkóp Ház “Művészeti és kulturális nevelés az ifjúság interaktivitásával” című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01339 számú projektjének keretében valósul meg.
Helyszín: 2500 Esztergom, Pázmány Péter u. 7.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT