Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 05. 15:14, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI/Fotó: Kovács Attila

Újraindul az átkelőhajó-járat Dömösnél

Újraindul az átkelőhajó-járat Dömösnél

Újraindítja a dömösi járatát a MAHART PassNave Kft., amely a Duna bal partján lévő dömösi vasúti megálló és a jobb parton található kikötő között biztosítja az átkelést a folyón

- mondta el a társaság ügyvezetője kedden a dömösi kikötőben. Spányik Gábor hozzátette, a hajózási társaság legutóbbi fejlesztései megmutatták, hogy érdemes vidéki bázisokban is gondolkodni. Az önerős beruházás keretében, 20 millió forintból megvalósított járat és a parti létesítmények nemcsak a két település lakosainak jelentenek segítséget, hanem az ide érkező látogatóknak, turistáknak is.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője és jelöltje, valamint a Magyar Országos Hajózási Szövetség elnöke elmondta, az újra közlekedő átkelőhajó állami közszolgáltatásokat köt össze.

"A Pest megyei oldalon fut a vasútvonal, a másikon ott a felújított Rám-szakadék, valamint Dömösön épül meg egy természetvédelmi látogatóközpont" - fogalmazott az államtitkár. Rétvári Bence (KDNP), Pest megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője és jelöltje elmondta, a kormány egy 12,5 milliárd forint értékű hajózási- és kikötőfejlesztési programot indít a Dunakanyarban, mely közelebb hozza egymáshoz a két partot, valamint a térséget Budapesthez.

"A fejlesztések hozzájárulnak, hogy a vízi közlekedés népszerűbb legyen. Épül az M2-es és kétszintes vonatok közlekednek majd a Vác-Budapest vonalon, ezt jól kiegészíti a vízi közlekedés megújulása, többek között 60 kilométer/órás sebességgel közlekedő hajókkal" - tette hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Spányik Gábor ügyvezető tájékoztatása szerint a hajó maximális befogadóképessége 26 fő, az utasok zárt kabinban teszik meg a mintegy tízperces utat. Kerékpárok korlátozott számban szállíthatók, biciklinél nagyobb járművek szállítására a hajó nem alkalmas.



A dömösi kikötőben állomásozó átkelőhajó hétfő kivételével naponta szállíthat utasokat fél tíztől 18 óráig. Az indulások idejét a vasúti menetrendhez igazították, a hajó csak akkor közlekedik, ha az utasok telefonon jelzik átkelési szándékukat.

A hajó a SZÜRKŐ nevet viseli majd, Szürkő-sziget közigazgatásilag Szigetmonostorhoz tartozik, a Nagy-Dunaágban található, és a Horány-Dunakeszi átkelés alkalmával annak déli csücskével találkozik az utazó - ismertette Spányik Gábor.

Az ügyvezető az MTI-nek elmondta, Zebegényben is megteremtették a kikötés lehetőségét. Így az április végén induló hajózási szezontól ismét megállnak ott a kirándulóhajók.

A társaság idénre mind az öt Moszkva típusú hajójába új, korszerű és környezetkímélő motorokat épített be, felújítják a Győr testvérhajóját, a Gönyüt. Teljes körű felújításon esik át a Hunyadi, azonban megőrzik az utastér retró hatását.

A MAHART PassNave évente közel 400 ezer utast szállít, a budapesti programok esetében a vendégek 60 százaléka külföldi. A társaság 2017-ben 3,2 milliárd forint árbevételt ért el, a legtöbb bevételt a hagyományos menetrendi járatok termelik. A vállalat 90 embert foglalkoztat - ismertette az ügyvezető.

Címkék: dömös, hajó, kikötő, mahart

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT