Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 05. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Új buszok, járatok és megállók városszerte

Új buszok, járatok és megállók városszerte

Jelentősen megújul az esztergomi tömegközlekedés: a déli városrészben élőket kiszolgáló új járat mellett korszerű autóbuszok érkeznek és megújulnak a buszvárók.

A további változásokkal kapcsolatban az önkormányzat várja a lakossági észrevételeket, ötleteket is.

A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központtal történt egyeztetést követően eldőlt: 2016-ban jelentősen megújul a helyi autóbusz-közlekedés. A változások a szolgáltatás egészét érintik, céljuk, hogy európai színvonalú, az utasok igényeihez, a város adottságaihoz maximálisan alkalmazkodó helyi tömegközlekedés működjön, amely vonzó alternatívát kínál az esztergomiaknak.

Ennek megfelelően március 1-től új járat indul a városban, eleget téve a déli városrészben élők igényeinek, hiszen eddig a Dobogókői út környékét egyik meglévő járat sem érintette. A menetrend szerint az új vonal a Vasútállomás és az ipari park közötti összeköttetést biztosítja a Schweidel József utcán és Dobogókői úton keresztül körjáratként.

A meglévő és az új vonalon egyaránt új autóbuszok állnak szolgálatba. A Credo márkájú buszok kevésbé terhelik a környezetet, mindemellett pedig kényelmesebb utazást biztosítanak a korábbi, a szűk utcákban nehezebben manőverező, kiöregedett csuklós Ikarusoknál.

További jelentős újdonság, hogy az új autóbuszok a fővárosban és több vidéki városban is már bevezetett kamerákkal lesznek felszerelve, amelyek elsődleges feladata az utasok biztonságának növelése.

Az új autóbuszok mellett városszerte több buszvárót is lecserélnek, kisebb részt a Volán, nagyobb részt az önkormányzat által biztosított forrásokból (a költségvetés-tervezetben 25 millió forint lett megjelölve erre a célra), a régi elavult, sok esetben megrongált, hiányos megállókat modern, a városképbe illő új megállók váltják.

Mindezzel párhuzamosan több esetben változnak majd a megállók elnevezései is, annak érdekében, hogy a helyenként mára már eltűnt, megszűnt intézményekről, épületekről elnevezett megállók minden a turisták, mind az itt élők számára egyértelműen beazonosíthatóak legyenek.

Az új járat és autóbuszok március 1-től érkeznek, a buszvárók cseréje év közben folyamatosan történik meg, de – lakossági visszajelzések tükrében – további változtatásokra is készen áll mind a szolgáltató, mind az Önkormányzat.

A lakossági észrevételeket, ötleteket az alábbi címekre várják folyamatosan, a beérkezett javaslatokat az Önkormányzat lakossági fórumon szeretné kiértékelni, azt követően pedig beépíteni a menetrendekbe.

Mail: varoshaza@esztergom.hu
Posta: Esztergom Város Önkormányzata, Széchenyi tér 1., 2500 Esztergom
Személyesen: a Városháza (Széchenyi tér 1.)

Kérjük, a tárgymezőben, borítékon tüntessék fel: „Helyi tömegközlekedés – javaslat”

Fotón: Ilyen Credo NB12-es buszok válthatják az Ikarusokat - fotó:illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT