Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 11. 08:07, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Új gyorsétterem nyílhat Esztergomban – több napirendet tárgyalt a testület

Új gyorsétterem nyílhat Esztergomban – több napirendet tárgyalt a testület

Új gyorsétterem nyílhat a Széchenyi téren, egy tucat alkalommal ülésezik jövőre a képviselő-testület, november 14-én lesz a kötelező közmeghallgatás, több óvodában és bölcsődében is bővül a dolgozói létszám

– többek között erről döntött Esztergom Város Önkormányzata december 10-i ülésén. A testületi ülést megelőzően Esztergom Város Önkormányzata, valamint a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen köszöntötték az idei „VIII. Szakma Sztár Fesztiválon” első-, illetve második helyet elért esztergomi diákjait. Esztergom nevében Romanek Etelka polgármester méltatta Borhi Balázst, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szak-iskola tanulóját, aki vendéglátás szervező- vendéglős szakmában első helyezést ért el, és felkészítő tanárát Bencze László urat, valamint Vörös Mihályt, a Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulóját, aki asztalosipari szerelő szakmában második helyezést ért el, és felkészítő tanárát Alexandrov Alexanr urat.

A kamara részéről dr. Szerencsés László, a szervezet elnöke köszöntötte a diákokat és elkészítő tanáraikat, illetve adta át számukra a kamarai elismeréseket.
A nyílt ülés első napirendi pontjaként a jelen lévő képviselők (hiányzók: Erős Gábor, Sasvári Viktor, Stámusz Andrea, Sztojka Lajos, dr. Szerencsés Gergely) elfogadták Horváth Szeder Gábor Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Esztergomi Járási Hivatal hivatalvezetője beszámolóját a Kormányablakok működéséről.
A képviselők ezt követően döntöttek az előirányzat-átcsoportosítási kérelmekről (intézmények kérései), továbbá elfogadták a 2016. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet, melynek célja, hogy a 2016-os költségvetés végleges elfogadásáig e rendelet alapján tudjon működni az önkormányzat.

Szintén döntés született a helyi adókról szóló rendelet módosításáról: a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) változásával 2016. január 1-től helyi iparűzési adó tekintetében bevezetésre kerül egy új mentesség, mely szerint az önkormányzat rendeletében jogosult a háziorvos, védőnő vállalkozó számára mentességet, kedvezményt megállapítani, feltéve, ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg. Az adómentességnek, adókedvezménynek valamennyi háziorvos, védőnő vállalkozó számára azonosnak kell lennie.

A képviselők elfogadták továbbá a 2016. évi belső ellenőrzési tervet és a 2016. évi munkatervet is. Utóbbi alapján 2016-ban először január 21-én ülésezik a testület, összesen 12 rendes ülésre számíthatunk, a közmeghallgatást pedig november 14-én tartja a város önkormányzata.

A képviselők döntése alapján változik a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendeletét, amely korábban több, magasabb rendű jogszabállyal ellentétes volt, a módosítást követően harmonizálták a vonatkozó jogszabályokat.

A testület döntött az esztergomi vasútállomás kiegészítő építési munkái, vágányépítési munkák tervezése és megvalósításához kapcsolódó településrendezési eszközök módosításáról, és elfogadták az Aranyhegyi- és a Belvárosi Óvoda státuszbővítési kérelmeit: előbbi intézményben egy egészségügyi dolgozóval bővül a létszám, aki a többi óvoda munkáját is segíti majd. A Belvárosi Óvoda esetében az eddig napi 4 órás munkaidőben alkalmazott karbantartó munkatárs a továbbiakban főállásban látja el feladatait, a Belvárosi Óvoda mellett Pilisszentléleken. Szintén bővül a Kertvárosi Óvoda és az Aprófalva Bölcsőde létszáma 2016. január 1-től 2-2 részmunkaidős, megváltozott munkaképességű státusszal.

A képviselők döntöttek arról is, hogy Esztergom Város Önkormányzata támogatja a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és kérelmét és Kaposi Endre művészeti munkásságáról, valamint az alkotásait bemutató könyv megjelenésére és nyomdai költségeire 500 ezer forinttal támogatást nyújt.

Döntés született arról is, hogy ebrendészeti szolgáltatási szerződést köt Lábatlannal, az ehhez kapcsolódó feladatokat a vonatkozó díjszabás ellenében biztosítja Esztergom Város Önkormányzata. A képviselők döntés szerint 2016. január 23-án fennállásának jubileumát ünneplő Váralja Néptáncegyüttes 30.000 forint bérleti díjért használhatja az esemény színhelyéül a Dobó Katalin Gimnázium auláját. A képviselők döntöttek arról is, hogy 25.400 forintért bocsátják használatra 2016. december 31-én a kórházpince elnevezésű ingatlant a Szentgyörgymezői Olvasókör számára.

A testület elbírálta az egykori Széchenyi étteremre beérkezett kérelmeket: az ingatlanra két pályázat érkezett, cukrászda-gyorsbüfé illetve étterem profillal, a képviselők végül a friss hazai alapanyagokat preferáló, házias ízeket ígérő éttermi ajánlatot fogadták el.

A képviselők elfogadták dr. Alberti Péter, a Jogi, Etikai és Ügyrendi Bizottság elnöke által előterjesztett, az önkormányzat peres és peren kívüli ügyeivel kapcsolatos tájékoztatását, továbbá döntött a Dömös Község Önkormányzatával Közös Önkormányzati Hivatal átalakítására és fenntartására kötött megállapodás módosításáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.