Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új IVF technológia ad reményt az egészséges gyermekáldásra

Új IVF technológia ad reményt az egészséges gyermekáldásra

Az IVF mesterséges megtermékenyítési technológiát már az 1980-as évek óta alkalmazzák, és a szakemberek évente jönnek ki egy-egy újabb lehetőséggel, ami megkönnyíti a párok családalapítását. A legújabb elképzelésről a Fox News cikke számol be.

Az egészséges kromoszómák és a megfelelő embrió kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres beültetés, a megtermékenyülés és a terhesség szempontjából. A hagyományos IVF úgy működik, hogy stimuláció segítségével petesejteket távolít el a nőből, majd a petesejtet megtermékenyítik és a laboratóriumban kifejlesztik az embriókat.

Ezt követően a legegészségesebb embriót beültetik a nő méhébe. Ebben a legnagyobb kihívás a legmegfelelőbb embrió kiválasztása. Az orvosok szeretik elkerülni a több embrió beültetését, mert annak mellékhatása lehet az ikerterhesség, amely növeli az amúgy is komplikált beavatkozás mellékhatásait.

Dr. Jamie Grifo specialista elmondása szerint minél idősebb a női petesejt, annál kockázatosabb a beültetés. 'Mindez életkorfüggő. A 30-as éveikben járó nőknél a sikeres terhesség aránya 58 százalékos, a 40-es éveikben járóknál ez az arány már csak 27 százalék' - mondta a szakember.

Ráadásul minél idősebb a petesejt, annál valószínűbb a kromoszóma-rendellenességek, mint például a Down-szindróma kialakulása az embriónál.

Grifo új megközelítése szerint az embrió minden egyes kromoszómáját tesztelni lehet. Míg az eredmények kiderülnek, addig az embriókat fagyasztva tárolja. Az eredmények tükrében pedig kiderül, hogy melyik embrió egészséges és melyiknek van kromoszóma-rendellenessége. Ezt követően egyetlen egészséges embriót ültetnek be az anyába. Így a nők egyetlen embriót hordanak ki, ami nagyban javítja a terhesség sikerességét, vagyis kisebb a vetélés és a méhen kívüli terhesség kockázata.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.