Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Április 09. 19:25, péntek | Helyi
Forrás: KEM Építész Kamara

Új kiállítás nyílt Esztergom belvárosában a Rudolf-ház teraszán

Új kiállítás nyílt Esztergom belvárosában a Rudolf-ház teraszán

Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében Kiállítás új állomása az Esztergom belvárosában található Rudolf-Ház lett. A tárlat a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara szervezésében került városunkba.

A pandémia nehéz helyzet elé állította a Kamarát, hiszen a kitűzött cél, hogy minél többen láthassák és megismertessék a megye építészeit, és a pozitív példák bemutatásával mintát adjanak az építtetőknek, a bezárt kiállítóterek miatt nem volt megvalósítható.

A jelenlegi rendkívüli helyzet arra sarkallta a szervezőket, hogy új megoldást keressen a problémára.
Így esett a választásuk az esztergomi Rudolf-házra, amely 2020-ban „Év Háza” díjat nyert. A killított tablókon megyében működő építészek díjazott munkái láthatók.

A tulajdonosok segítségével úgy sikerül a kiállítást bemutatni, hogy az érdeklődők – nem online módon, hanem az utcán – az üvegezett terasz előtt megállva csodálhatják meg a pályaműveket, sőt „élőben” láthatják az épületet, a Rudolf-házat, amelyet egy esztergomi építész, Somody Zsolt tervezett.
A kiállítás addig lesz látható, amíg a vendéglátóhelyeket, így a házban működő vendéglátó egységet is zárva kell tartani.

A KEM Építész Kamara addig is azt javasolja mindenkinek, aki Esztergomban jár, hogy a Széchenyi téren sétálva álljon meg kicsit a Rudolf-ház előtt és tekintse meg a kiállított tablókat!

Bálint Imre DLA – a zsűri elnökének méltatása a tavalyi „Év Háza” díjas Rudolf-Házról.

Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében 2020”

Esztergom, Rudolf-Ház
Tervező: Somody Zsolt

Esztergom történeti belvárosában álló épület egyik homlokzata a Fő térre, (Széchenyi tér), másikhomlokzata a Fő utcára (Kossuth Lajos utcára) néz, közre zárva egy kicsi trapéz alakú udvart. Az1870-ben átadott romantikus stílusú lakóépület egy emeletes és két kültéri homlokzata különbözőépítészeti jegyeket hord magán.

Az új tulajdonos a ház felújítására szánta el magát. A földszinten üzletet és éttermet, az emeletenszállás férőhelyeket, a tetőtérben lakást kívánt kialakítani. Mindezek mellett tudnunk kell, hogy azépület műemlék. Somody Zsolt ebben az esetben a gúzsba kötve táncolás tipikus alanyakéntvégezte munkáját 3 éven keresztül. A födémek teljes cseréje, a homlokzatok helyreállítása, aválaszfalak könnyűszerkezetes kialakítása, az első emeleten talált díszítő festés restaurálásamellett a kért funkcionális kialakítást használható módon elvégezte. A külső homlokzatinyílászárókat eredeti módon állították helyre.

A Széchenyi téri oldalon a párkányzati díszítő elemek mögött két is teraszt alakítottak, a tetőtérbevilágítása pedig tetősík ablakokkal készült. A helyreállítás, átépítés során számos fel-felbukkanó kisebb-nagyobb problémával szembesültek, melyeknek jól sikerült megoldása aMegbízó, a Műemléki hatóságok és a Tervező együttműködése nélkül nem jöhetett volna létreilyen értékelhető magas szinten.

Szerencsére a végeredmény a környezetének, a városnak, atulajdonosnak a hasznára válik és egyben a Tervező hozzáállását is dicséri.

Mindezek figyelembe vételével az Értékelő Bizottság a „Rudolf Ház” műemlék épület átértékelthelyreállításáért Somody Zsolt tervezőnek és csapatának Az Év Háza Komárom-EsztergomMegyében pályázat Műemlék, helyi védelem alatt álló épület kategória Díját odaítéli.

Gratulálunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.