Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Április 23. 14:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Új testvérváros, csökkenő szemétdíj, utcanevek – testületi ülés összefoglaló

Új testvérváros, csökkenő szemétdíj, utcanevek – testületi ülés összefoglaló

Április 23-án megtartotta soron következő képviselő-testületi ülését Esztergom Város Önkormányzata.

A képviselők döntöttek többek között arról, hogy a hulladékszállítási díj csökkentése érdekében kezdeményezik a kilépést a mostani társulásból, Esztergom csatlakozik a Hungarikum szövetséghez, testvérvárosi szándéknyilatkozat aláírásáról a portugál Fatima várossal valamint közterületek elnevezések módosításáról.
Az ülésen Sasvári Viktor és Stámusz Andrea képviselők egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni. A jelenlévők egyhangúan elfogadták a napirendi pontokat, a korábban kiküldött tájékoztató alapján kilenc napirendi pont lekerült, három új pedig sürgősségi napirendként került elfogadásra.

A napirendi pontok tárgyalása előtt Romanek Etelka polgármester tájékoztatta a testületet a legutóbbi ülés óta eltelt eseményekről. A polgármester elmondta: feljelentést tett az Esztergomi Kegyeleti Kft. ügyében, miután kiderült a 2010-ben elhunyt Pardányi Rudolfné esete. Romanek Etelka tájékoztatta továbbá a képviselőket a Contour-Bau üggyel kapcsolatban, melyről külön közleményben az ülést megelőzően részletes tájékoztatást adtak a sajtó számára is.

A képviselők egyhangú igennel szavazták meg az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelet módosítását, csakúgy, mint a 2014. évi belső ellenőrzés éves összefoglalóját, valamint az önkormányzat gyermekjóléti- és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló 2014. évi átfogó jelentést és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Gondviselés Háza tavalyi évi szakmai beszámolóját. Egy tartózkodás mellett 12 igennel szintén elfogadták az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletet.

A testület döntött arról, hogy elfogadja a portugáliai Fatima várossal testvérvárosi kapcsolat felvételére irányuló szándéknyilatkozatot. Fatima jelentős zarándokhely, a testvérvárosi kapcsolat létrejöttét Erdő Péter bíboros, valamint Portugália magyar nagykövete is támogatja. A testvérvárosi kapcsolat kiterjed az önkormányzatok és az önkormányzati hivatalok együttműködésére, a kultúra, az oktatás, az egészségügy, az ifjúság és a sport területén együttműködésre, közös pályázatok benyújtására az uniós alapok felé, a lehetséges gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok kölcsönös támogatására, turisztikai, idegenforgalmi területek propagálására, a zarándokturizmus összehangolt fejlesztésére és a társadalmi szervezetek, a baráti körök közötti kapcsolatfelvétel és együttműködés elősegítésére. Az előterjesztést azzal a módosítással fogadták el, hogy az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság készítsen egy átfogó jelentést a testvérvárosi kapcsolatok működéséről.

Következő napirendi pontként egy tartózkodással 12 támogató szavazattal arról döntöttek a képviselők, hogy Esztergom Város Önkormányzata csatalakozik a Hungarikum Szövetséghez. Az előterjesztő Romanek Etelka polgármester elmondta, hogy egyetért a Hungarikum Szövetség céljaival, amelyek megvalósulása Esztergomnak is fontos. Mint mondta, a jelenleg hatályos Hungarikumok Gyűjteménye, de még a Kiemelt Nemzeti Értékek Listája sem tartalmaz épített környezeti értékeket. Esztergom városa pedig méltán büszke a Bazilikára, amelyet szerte a világban ismernek, és a magyarsággal azonosíthatnak. Az indoklás szerint a szervezethez való csatlakozás a város hasznára válik, és elősegítheti elsősorban a Bazilika, de más értékeink Hungarikumként történő elismerését, propagálását.

A testület döntött továbbá a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosításáról. A módosítás technikai jellegű, lehetővé teszi olyan települések pártolói tag státusz elérését, amelyek nem fekszenek a jelenlegi zarándokútvonal mellett, de szeretnék kifejezni támogatásukat.

A Helischer József Városi Könyvtárral kapcsolatban a testület hozzájárult az intézmény Alapító Okiratának módosításához, továbbá ahhoz, hogy egy helyismereti könyvtáros státusszal bővítsék az intézményt.

A képviselők egyhangúan elfogadták továbbá a 2009-óta változatlan sportkoncepció teljesen átdolgozott, új változatát, amelyet a helyi sportegyesületek bevonásával állítottak össze. Az új koncepció részletesen meghatároz rövid-, közép- és hosszútávú célokat mind az oktatási-nevelési intézményekben zajló sportoktatást, mind a tömegsportokat, mind pedig a versenysportokat illetően. A testület ezt követően elfogadta a város sportjáról szóló rendeletet is, melynek célja, hogy megalapozza és létrehozza Esztergom Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, valamint megteremtse a sport támogatására rendelt források felhasználásának átlátható, egyenlő hozzáférési feltételeket biztosító kereteit.

Következő napirendként a közterületek elnevezéséről döntöttek a képviselők. Ennek előzménye a megyei kormányhivatal tájékoztató levele, melynek tárgya a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmát megfogalmazó törvényi előírások betartása a közterületek és közintézmények elnevezésére vonatkozóan. Ennek megfelelően a Károlyi Mihály utca a jövőben Etter Jenő egykori esztergomi polgármester nevét viseli majd, a Ságvári telep pedig SZIM telepként került megszavazásra. További változás, hogy az alábbi néhány közterület nevét a helyesírás szabályainak megfelelően változtatta a testület.

A képviselők döntöttek továbbá a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos módosításokról, a tömbös lakótelepeken maradnak továbbra is a hulladékszigetek, a családi házaknál pedig a házhoz menő gyűjtés, utóbbiak esetében az üveghulladékot továbbra is csak a kijelölt gyűjtőszigeteken lehet majd leadni. Szintén- technikai jellegű – módosító döntés született a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosításáról.

Következő napirendi pontként a képviselő-testület döntött arról, hogy Esztergom önkormányzata kezdeményezi a kilépést a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulásból, mert a társulás településein belül a városban a legmagasabb a szemétdíj és tatabányai lerakóval rendelkező Duna-Vértes Köze Hulladékgazdálkodási Társuláshoz csatlakozna. A váltás célja a hulladékdíj csökkentése, amit elősegíthet, hogy Esztergomból jelenleg a 115 kilométerre lévő Polgárdiba szállítják a hulladékot, míg a tatabányai lerakó igénybevételével a szállítási távolság 48 kilométerre csökkenne, illetve jelentősen kevesebb, lakosságszám-arányos társulási díjat kellene fizetnie Esztergomnak. A társulás-váltáshoz mindkét társulás valamennyi tagönkormányzatának hozzájárulása is szükséges.

A képviselők egy tartózkodás mellett 12 igen szavazattal döntöttek az Aquasziget élményfürdő korszerűsítésével kapcsolatban is. A szakértők által elkészített javaslat szerint az épület felújítása és korszerűsítése is szükséges ahhoz, hogy a fürdő a következő 10-15 évben üzemelni tudjon. Első ütemben 2015. június 30-ig megtörténnek az elengedhetetlen karbantartások (épületgépészet, villamosság, burkolat cseréje stb), amelyre az önkormányzat 60 millió forint előleget biztosít. A testület a további munkákra 90 millió forint biztosít, amelyet 2015. június 30-ig utal rá. A testület továbbá úgy döntött, hogy a kivitelezés ellenőrzésére külsős műszaki ellenőrt bíz meg, a munkák felügyeletében közreműködik az önkormányzat.

A képviselők jóváhagyták a 2015. évi közbeszerzési tervet, valamint elfogadták, hogy az adósságrendezés III. hitelezői csoportjával (önkormányzati saját és Strigonium Zrt-n keresztül tulajdonolt cégek) foglalkozó bizottság a korábbi határidőnél később – legkésőbb 2015. július 8-ig - készítsen jelentést a testület számára, tekintettel arra, hogy a cégek átvilágítása még jelenleg is zajlik.

A képviselő-testület elfogadta az Esztergom-Kertvárosi Óvoda kérését, amely az óvoda területének bővítését célozza egy 1500 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú terület bevonásával. A testület döntött továbbá több bérleti szerződés meghosszabbításáról, valamint a Simor János u. 128. szám alatti ingatlan – Szegényházi kápolna - 100/1556 tulajdoni hányadának térítésmentes tulajdonba adásáról az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye részére. A testület döntött arról is, hogy a Vaszary Kolos Kórház által eszközvásárlás céljából értékesíteni kívánt „Kórházpincét” visszaveszi a kórháztól, emellett pedig megvizsgálja annak lehetőségét, hogy tud-e támogatást adni az intézménynek eszközbeszerzésre. A testület hozzájárult ahhoz, hogy az esztergom-kertváros-i „rutinpályán” a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség által regisztrált versenyeket rendezhessenek, egyben 2015. szeptember 30-ig adtak határidőt arra, hogy a „rutinpálya” bérkője rendezze az önkormányzat felé fennálló tartozásait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban