Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 22. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Új utakon a belváros, közösségi tér Szenttamáson - testületi beszámoló

Új utakon a belváros, közösségi tér Szenttamáson - testületi beszámoló

Részletes program- és ütemterv mentén kezdődhet meg a belváros újragondolása és fejlesztése, közösségi teret alakítanak ki a Szenttamáson, pályázati forrásból jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a Palatinus-tónál,

ismét Bottyán János nevét viseli a Szent Imre iskola, önkormányzati támogatással bővülhet a Bogáncs menhely – többek között erről is döntött Esztergom város képviselő-testülete április 21-i, rendes ülésén. A képviselők közül Juhász István és Sasvári Viktor képviselők egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni.

Új utakon a belváros

Esztergom képviselő-testülete elfogadta a Városok városa program néven futó, komplex településfejlesztési elképzelés és szakmai anyag belvárosra vonatkozó tervét, amely a korábbi gondolkodástól eltérően az épületek tervezése helyett a meglévő élettereket jelöli meg kiindulópontként. A javaslatok az integrált településfejlesztési stratégiában megfogalmazottak figyelembe vételével készültek azzal, hogy legfontosabb feladatuknak a várost használók célirányos kiszolgálását tekintik. A beavatkozás célja, hogy egyrészt az épületek és a köztük lévő terek összessége, másrészt a közös célok elérése érdekében szerveződő emberek közössége minőségi változást éljen meg. Az elképzelés részletesen tartalmazza a tervezés és kivitelezés idejét, felelősét. A testület által elfogadottak mindazonáltal elsősorban inkább egy fejlesztési irányt jelölnek ki, amelynek részletes kidolgozása és megvalósítása a lakossági vélemények és a rendelkezésre álló források figyelembevételével történik majd.

Sport- és rendezvénycsarnok épülhet a volt Labor MIM helyén

Második napirendi pontként a testület döntött egy új sport- és rendezvénycsarnok elhelyezéséről: a komplex sportlétesítménynek és a kiszolgáló létesítményeknek az Árok utcában található ipari területet (Labor MIM területe) jelölte ki a képviselő-testület. Az indoklásban elhangzott, a terület közvetlen kapcsolatban van a Prímás-szigettel, amely jelenleg is szabadidős tevékenység helyszíne. Az előzetes tervek szerint akár uszodát, rendezvény-csarnokot, vívóközpontot (a végleges funkciók kialakítása további egyeztetéseket igényel) magába foglalkozó létesítmény finanszírozását pályázati forrásokból biztosítaná az önkormányzat.

Közösségi tér Szenttamáson

A képviselők elfogadták a Szent Tamásra tervezett közösségi tér közterület-alakítási tervét. A Szenttamás Barátai Egyesület által megterveztetett, a Bajnok utca-Könyök utca találkozásánál lévő területen közösségi pontokat, pihenő- és játszóteret építenének ki, melynek finanszírozására a 2017-es költségvetésben tervezi a szükséges források megjelölését az önkormányzat.

A képviselők módosították a helyi örökség védelméről szóló rendeletet annak érdekében, hogy az épített örökségek a helyi identitás részei maradjanak, a jelenleginél nagyobb védettséget kapjanak. A testület elfogadta továbbá a KNYKK Zrt. helyi buszközlekedésről szóló, 2015-re vonatkozó beszámolóját, és elfogadták a Gerecse - Pilis Vizi Társulattal kötendő, a térség vízgazdálkodási feladatok ellátást biztosító üzemeltetési szerződést. A képviselők elfogadták továbbá a 2016. évi közbeszerzési tervét, valamint az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal esélyegyenlőségi tervét.


Útépítések a városban

A testület módosította az idei évre tervezett útfelújítások költségvetését: mivel a Városok városa program keretén belül a belváros komplex rendezése érinti többek között a Pöttyös teret és környezetét is, így annak újraépítése leghamarabb 2017-ben valósul meg, 2016-ban pedig csak a szükséges javítások történnek meg, emellett új utcabútorok kerülnek ki. A felmérések már megtörténtek, a baleset-elhárítás még áprilisban elkezdődik. Az így felszabadult költségek jelentik a Balassa, Fűzfa, Kassai és Nyitrai utcák felújítását, az Árpád és Erzsébet utcák járdaépítéssel kibővített teljeskörű újraépítését, mindösszesen nagyjából 250 millió forint értékben. Az átcsoportosításoknak köszönhetően nagyjából 21 millió forintból már idén megtörténhet a Vaskapui út felújítása.


Új távlatok a Palatinus tó előtt

300 millió forintos fejlesztésre pályázik Esztergom Város Önkormányzata a Palatinus tó fejlesztésére. Korábban már elkészült a tó turisztikai hasznosításának koncepciója, a jelenleg elérhető források annak első ütemének megvalósítására adnak lehetőséget. Ennek keretén belül új fogadóépületek épülhetnek a Kassai út és Eperjesi út felőli oldalon, megújulhat a búvárközpont, és több más újdonság is színesítheti a strand kínálatát. A fejlesztések önrész nélkül, teljes mértékben az elérhető 300 millió forintos pályázati támogatásból valósulnának meg.

A képviselő-testület döntött arról is, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is pályázik nyári gyermekétkeztetésre, amennyiben az kiírásra kerül, annak érdekében, hogy minél több rászoruló gyermek számára biztosított legyen a rendszeres étkeztetés a tanítási időszakon kívül is Esztergomban.


Bottyán János diadala

A képviselő-testület támogatta, hogy visszavegye régi nevét a Tatabányai Szakképzési Centrum Szent Imre Középiskolája, amely a jövő évtől ismét Bottyán János nevét viselheti majd. A kezdeményezést a képviselő-testület tagjain túl több mint 800 korábbi „bottyános” tanár és diák is támogatta.


Alapítványi támogatások, ingatlan-bérlések

A képviselők több alapítványi támogatásról is döntöttek. Az Esztergomi Fénysugár Oktatási és Nevelési Alapítvány Babits Mihály halálának 75. évfordulójára tervezett kétnapos rendezvényéhez 150 ezer forinttal járul hozzá, az Esztergomi Kincskeresők Alapítvány nyári felvidéki táboroztatáshoz pedig 50 ezer forint támogatást biztosított a testület.

Az önkormányzat 5 millió forint támogatást biztosított a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítványnak. A menhely idén egy összesen 12 millió forintos bővítést tervez a megnövekedett eb-létszám miatt, ennek a beruházásnak egy részét vállalta ált az önkormányzat.

A képviselők jóváhagyták az Eurohíd Alapítvány kérelmét, így az alapítvány 2017. március 15-ig a rezsiköltségek fejében ingyenesen használhatja a Pázmány Péter 6. szám alatti ingatlant kulturális rendezvények céljára. Szintén támogatták a „Rutin-pályára” beérkezett térítésmentes használatba adási kérelmet, ahol május 29-én, gyermeknapi rendezvényként gyermekek számára ingyenes raliautózást szerveznek. Ugyancsak támogatta a testület a művelődési ház kérelmét a Dobó aulájának térítésmentes használatát az 57. Tavaszi Dalosünnep céljára.

A képviselők elvi döntést fogalmaztak meg továbbá az esztergom-kertvárosi lőtér értékesítéséről. A lőteret jelenleg is használó alapítvány a mostani profilt megtartva jelentős fejlesztéseket tervez a területen, ezért kérte, hogy tulajdonba vehesse az ingatlant. A döntés értelmében megtörténik a terület ingatlanbecslése, felértékelése, azt követően születhet végső döntés az ingatlan eladásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.