Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2018. Október 25. 05:04, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - illusztráció: pixabay

Újabb infók a kutak engedélyeztetéséről!

Újabb infók a kutak engedélyeztetéséről!

Esztergom önkormányzata újabb információkat adott az engedélyeztetési eljárásról.

Üzemeltetési vagy fennmaradási engedély?

Minden, a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó engedély nélkül létesített kútra meg kell kérni az engedélyt annak, aki élni kíván azzal a lehetőséggel, hogy a 2018. december 31-ig benyújtott kérelem esetén mentesül a vízgazdálkodási bírság befizetése alól.

Az 1992. február 15. után készült minden kútra fennmaradási engedélyt kell kérni.

Mivel 1992. február 15. előtt más szabályozás volt érvényben, ezért az 1992. február 15. előtt létesült kutak esetében:

• arra az ásott kútra, amely a jogszabályok értelmében (mélységének és elhelyezkedésének függvényében) jogszerűen létesült engedély nélkül, üzemeltetési engedélyt kell adni,

• arra az ásott kútra, amelyre létesítésének időpontjában (mélységének és elhelyezkedésének függvényében) engedélyt kellett volna kérni, fennmaradási engedélyt kell adni,

• minden fúrt kútra üzemeltetési engedélyt kell adni

Tekintettel arra, hogy az üzemeltetési, illetve fennmaradási engedély iránti kérelmet azonos tartalommal, és mellékletekkel kell benyújtani, mindkettőhöz ugyanaz a nyomtatvány használható.

A polgármesteri hivatalban átvehető, illetve a honlapról letölthető nyomtatvány második oldalának alján láthatók a benyújtandó mellékletek is, így az illetékfizetési kötelezettség.

NYOMTATVÁNY ITT (Üzemeltetési és/vagy fennmaradási engedély iránti kérelem.

Vízgazdálkodási mérnököket is ajánlj majd az önkormányzat

A kutakhoz vízgazdálkodási mérnök szakvéleménye szükséges. A polgármesteri hivatal megkeresésünkre közölte: „Már dolgozunk egy lista összeállításán, amely a megfelelő jogosultsággal rendelkező cégek, szakemberek elérhetőségét tartalmazza.

Mikor kell a szakember igazolása?
Fúrt kút esetében kötelező a létesítmény megfelelőségének szakember által történő igazolása. Ennek hiányában a fennmaradási engedély nem adható ki. Ásott kutaknál nem kötelező a szakember bevonása.

Pótlás, megszüntetés vagy bírság jár a mulasztásért

Aki megkéri az engedélyt az előírt határidőig – ami jelen állás szerint 2018. december 31. – az mentesül a vízgazdálkodási bírság befizetése alól. Aki később kér fennmaradási engedélyt az számíthat a bírság kiszabására.

Aki az engedély nélkül létesített kútjára nem kér fennmaradási engedélyt, azt a hatóság a fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására, és a szükséges tervdokumentáció elkészíttetésére, vagy a kút megszüntetésére kötelezheti.

Várható-e a határidő meghosszabbítás?

A határidő, amíg a fennmaradási engedély bírság kiszabása nélkül kiadható a jelenleg hatályos kormányrendelet szerint 2018. december 31. Arról, hogy mi várható a jövőben nem kapott még hivatalos értesítést a hivatal, ám az Agrárminisztérium múlt héten nyújtott be az Országgyűlésnek egy kormányjavaslatot, mely szerint kitolnák az eljárás határidejét 2020. december 31-ig. Erről azonban egyelőre még nincs döntés.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai bevonásával a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium azon is dolgozik, hogy a kormány terveinek megfelelően az új kutak engedélyezése és az illegális kutak fennmaradási eljárása egyszerűsödjön, gyorsabbá és olcsóbbá váljon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.