Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Január 15. 08:55, szerda | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Újabb madaras csoda Dömösről

Újabb madaras csoda Dömösről

Újabb madaras csoda történt Dömösön, már a harmadik villásfarkú szalakóta fészekalj kelt ki a hétvégén. Tenyésztőjük ráadásul világbajnokságra is viszi a kifejlett, gyönyörű és ritka madarakat.

Magyarországon elsőként sikerült szaporítani az Afrikában élő, gyönyörű Villásfarkú szalakótát, ráadásul mindez Dömösön történt, számoltunk be erről még ősszel. Azt követően többször nyomon is követtük a kicsik fejlődését, de azóta nem hallottunk felőlük. A minap azonban felkeresett tenyésztőjük, aki újabb madaras ritkaságról számolt be.

Azóta annyi a fejlemény, hogy immáron a harmadik fészekalj kelt ki most vasárnap, ami olyan szinten „csodaszámba” megy, hogy még a National Geographic is elkezdett érdeklődni, mivel, ilyen még állatkerti gyakorlatban, nagynevű, amerikai állatkertekben sem fordult elő” – számolt be Márton András.

Újabb madaras csoda Dömösről

A madártenyésző ezenkívül hozzátette, még októberben lehetőségként felmerült, hogy a két szalakóta talán kijut az olaszországi Bariban, az Ornitológiai Világszövetség által rendezendő világbajnokságra. Mindez azonban már nemcsak lehetőség, köszönhetően, ahogy Márton András fogalmazott „madaras” barátoknak, támogatással ugyanis sikerült összeszedni a nevezéshez, kiutazáshoz és a tizenegy napos kint léthez szükséges anyagi forrást, és így a dömösi madarak január 28-án akár éremmel is hazatérhetnek a vb-ről. A világbajnokságon 19 ország, 3369 nevező tenyésztő 26015 madara vesz részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT