Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Március 28. 12:38, kedd | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Újabb módszerrel járja három csaló Esztergomot

Újabb módszerrel járja három csaló Esztergomot

Csalókról kaptunk hírt esztergomi olvasóinktól. A trükkösök lakásfelújítás ürügyén próbálnak meg bejutni a kiszemelt sértettekhez. Már sikerrel is jártak. Az ügy kapcsán megkerestük a rendőrséget.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettesek ellen, akik egy esztergomi idős asszony lakásánál megjelentek és felújítás ürügyén - a sértett figyelmét elterelve - vízszerelői munkát színlelve készpénzt tulajdonítottak el.


A fenti bűncselekmény kapcsán, akik a három ismeretlen elkövetővel szemben információval rendelkezik, hívja a rendőrséget!

Jó tanácsok trükkös tolvajokkal szemben

Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények jelentősebb része vagyon elleni bűncselekmény. Az elkövetők a sértettek hiszékenységét, jószívűségét és jóhiszeműségét kihasználva, egy látszólag valós történetet előadva megtévesztik és megkárosítják a gyanútlan áldozatot.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden esetben legyünk körültekintők! Győződjünk meg arról, hogy valóban tükrözi-e az igazságot a számunkra ismeretlen kérése és csak akkor teljesítsük, ha arról hitelt érdemlően megbizonyosodtunk!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy fokozottan ügyeljen értékeire! Az elmúlt hónapokban a sértettek megtévesztésével több vagyon elleni bűncselekményt követtek el. Előfordult, hogy az elkövetők villanyóra-leolvasás, újság- vagy papírgyűjtés indokával jutottak be a lakásokba. Volt, aki rosszullétre hivatkozott, esetleg azt mondta, hogy egy szolgáltató munkatársa és pénzt hozott az ügyfélnek, amit azonban fel kellene váltani.

Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk általában hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak. Gyakran jóhiszemű, adott esetben idős személyeket próbálnak meg becsapni, megkárosítani. Céljuk, hogy a lakók bizalmába férkőzve bejussanak a lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel a látható helyen lévő értékeket feltérképezzék, eltulajdonítsák.

Jellemző, hogy a tolvajok közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Fontos tudni, hogy a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, formaruhában dolgoznak! Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. A munkatársak a lakók hibabejelentésére, a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre jelzik.

Szintén elterjedt az úgynevezett pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresi fel Önöket ismeretlen személy vagy személyek, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.

Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizáróan megállapítható! Fontos hangsúlyozni tehát, hogy idegeneket - főleg házalókat, „bekéredzkedőket" (rosszullétre hivatkoznak, vizet kérnek) - lehetőleg ne engedjenek be az ingatlanukba. A lakásajtó, a kertkapu minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt, hogy kit engedünk be az életterünkbe.

Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk, a kitekintő nyíláson át nézzük meg, ki akar hozzánk bejönni, a bejárati ajtót minden esetben ajánlatos felszerelni biztonsági lánccal, amely használata során megóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bejussanak a lakásba.

A jó idő beköszöntével a nyitott ablakok is csábíthatják az elkövetőket, akik egy gyakorlott mozdulattal jutnak be a kiszemelt lakótérbe. Elővigyázatosságunkkal megelőzhetjük, hogy besurranó tolvajok áldozataivá váljunk.

A trükkös lopások egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel a legtöbb esetben megelőzhetőek. Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnának, haladéktalanul tárcsázzák a 112-es központi segélyhívót!

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.