Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2013. Január 12. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: lvp

Újabb mozgalmas és izgalmas fejezetet nyit a könyvtár

Újabb mozgalmas és izgalmas fejezetet nyit a könyvtár

Újabb mozgalmas évet tervez a Helischer József Városi Könyvtár, amely számtalan programot szervez idén is. Egyebek között előadások, könyvtári beszélgetések, olvasáskultúra fejlesztéstő rendezvények színesítik az évadot.

Jövő héten két előadássorozat is elkezdődik a Helischer József Városi Könyvtárban, amely szerdán 17 óra 30 perctől a számmisztikával átszőtt önismereti foglalkozásnak ad otthont Erdélyi Lili Ada vezetésében. Majd az intézmény csütörtökön 17 órától Egészséges lelki és érzelmi élet a Biblia tükrében címmel várja az érdeklődőket. A nyitó előadást követően minden második héten csütörtökön ugyanekkor tartja meg könyvtári előadását Reisinger János irodalomtörténész.

Természetesen idén is folytatódik a könyvtár nagysikerű Könyvtári beszélgetések című sorozata, melyet Sebő Ferenc népzenekutatóval, a táncház mozgalom egyik elindítójával nyit február 4-én az intézmény.

Ezután február 22-én az anyanyelv jegyében Könyvtári Éjszakán vehetnek részt az érdeklődők.

A gyermekkönyvtárban is jó néhány program színesíti 2013-at, így egyebek között március 8-án Berg Judit, április 8-án Nyulász Péter ifjúsági írók látogatása.

Az év második felében pedig a megyei könyvtár sikeres uniós pályázatához való csatlakozásnak köszönhetően nyári olvasótáborral, az olvasáskultúra fejlesztését célzó programokkal készül az esztergomi könyvtár. Utóbbi rendezvényeknek olyan vendégei lesznek, mint Nemere István vagy Lőrincz L. László, Czakó Gábor, Lackfi János, Kalász Márton és Hámori József.

Mindemellett biblioterápiás foglalkozásokat is tart majd az intézmény roma gyerekek részére valamint már számos terven dolgoznak a könyvtár munkatársai. Így például Takaró Mihály irodalomtörténész rendhagyó irodalomóráján, Roll-Dance (kerekes szék tánc) bemutató szervezésén, Dargay Attila kiállításon, Szállási Árpád emlékkiállításon, Gál Tamás színész előadásán.

A programok szervezése mellett természetesen a szakmai munkákat, így egyebek mellett a helyismereti anyagok digitalizálását is folytatják a szakemberek. Várady Eszter igazgató ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a kedvelt, már digitalizált és az interneten is elérhető helyismereti sajtóanyag, az Esztergom és Vidéke 1986-tól 2006-ig megjelent számaival is bővül. Emellett több helytörténeti alapmű is megtekinthető lesz online, mint például Borovszky Samu Esztergom vármegye című kiadványa, vagy Osvai László Az esztergomi Vaszary Kolos kórház története és az Esztergom Évlapjai 1925-2009-ig – tette hozzá az igazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 13. 13:08, hétfő | Helyi

SZÜK NORBERT EMLÉKKIÁLLÍTÁS

2022. június 4-én nyílt meg Szük Nobert festőművész (1970-2021) emlékkiállítása a Kapcsolatok Házában.

2022. Június 07. 10:57, kedd | Helyi

Fokozott rendőri jelenlét Dömösön és Pilismaróton

A nyári időszakban rendőri ellenőrzésre kell számítani a térségben.

2022. Június 01. 17:35, szerda | Helyi

Öten is megsérültek a dorogi balesetben

Június elsején, szerdán délután egy menetrend szerinti autóbusz és két személygépkocsi ütközött össze Dorogon, a Hantken Miksa és a Rákóczi utca kereszteződésében.