Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2013. Február 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb nehéz év vár az európai bankokra

Újabb nehéz év vár az európai bankokra

Idén is nehéz év vár az európai bankokra: a vállalati és a lakossági hitelezés is tovább szűkül, valamint rekordot dönthetnek a bedőlt hitelek az eurózónában. Azonban nemcsak a valutauniós, de a magyar pénzintézeteknek is komoly kihívásokra kell felkészülniük idén. A bankok számára döntő lesz, hogy a következő hónapokban képesek-e mélyreható reformokat bevezetni – derül ki az Ernst & Young legfrissebb elemzéséből.

„Még az eurózónában tapasztalhatónál is nehezebb év vár Magyarországon a bankokra. Egyrészt hazánkban várhatóan tovább csökken a hitel-betét arány, tovább folytatódik a banki hitelportfoliók kedvezőtlen alakulása, a hitelkihelyezés csökkenése. Másrészt Magyarországon továbbra is magasabb az adóterhelés, mint az eurózónában, amelynek mérleghatása komoly kihívás elé állítja a pénzintézeteket” – mondta Seregdy Tamás. Az Ernst & Young Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója hozzátette: a jelenlegi helyzetben szemléletváltásra van szükség a pénzügyi szektorban, minden eddiginél proaktívabb ügyfélmenedzsmentet kell kialakítaniuk a bankoknak.

Seregdy Tamás kiemelte: a proaktív ügyfélkezelés részeként már a kisvállalati ügyfelek is egyre inkább saját működésük mélyebb, a kockázati szempontokon túlmutató megértését igénylik. Mindez elősegítheti a finanszírozási döntéseket, ugyanakkor jelentős belső átalakulást igényel a bankok részéről – tette hozzá.

Rekordot dönthetnek a bedőlt hitelek, tovább csökkenhet a hitelezési kedv az eurózónában

A nem teljesítő hitelekkel kapcsolatos kilátások tovább romlottak az eurózónában. Az előrejelzések szerint a bedőlt hitelek aránya 2012-re vonatkozóan elérheti a 6,8 százalékot, 2013-ban pedig - rekordot döntve - 7,6 százalékra emelkedhet – derül ki az Ernst & Young legfrissebb jelentéséből.

A 2011-es és 2012-es drasztikus csökkenés után, idén további, 1,2 százalékos visszaesés várható a fogyasztói hitelek területén. Ugyanakkor a gazdasági környezet javulásával 2014-ben már növekedés várható, amely elérheti az 1,5 százalékot – mutat rá az előrejelzés.

A vállalati hitelezés tekintetében idén átlagosan 0,2 százalékos visszaesés prognoztizálható az eurózónában. 2014-ben azonban már jelentős javulással számol az Ernst & Young előrejelzése, a bővülés elérheti a 2,9 százalékot.

Tízpontos akcióterv a sikerért

A bankoknak a következő hónapokban mélyreható reformokat kell véghezvinniük, hogy hosszútávon is biztosíthassák sikereiket. A siker érdekében a pénzintézeteknek tízpontos akciótervet érdemes követniük – mutat rá az Ernst & Young elemzése.

A tízpontos akcióterv részeként a pénzintézeteknek alapos szervezeti átvilágításra van szükség annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjanak az új viszonyokhoz; nagy hangsúlyt kell fektetniük a hírnév visszaszerzésére és megőrzésére; meg kell változtatniuk a belső vállalati kultúrát és viselkedést; jobban kell alkalmazkodniuk a fogyasztói elvárásokhoz és személyre szabott szolgáltatásokat kell kínálniuk; felül kell vizsgálniuk termékskálájukat és árazási stratégiájukat; valódi és mélyreható átstrukturálást kell végrehajtaniuk; át kell tekinteniük az egyes piacokon a fizikai és virtuális jelenlétüket; teljes cégre kiterjedő technológia megoldásokat kell bevezetniük; valamint hatékony stratégiát kell kidolgozniuk a mobilfizetés világára.

Címkék: bank, európa

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 18:11, kedd | Belföld

Büntetőeljárás indult egy 2 és fél éves kislány vízbe fulladása miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást egy 34 éves nő ellen.

2022. Augusztus 09. 17:16, kedd | Belföld

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

2022. Augusztus 09. 15:09, kedd | Belföld

Újabb unokázós bűnbandát számolt fel a rendőrség

Befejeződött a nyomozás az időseket megkárosító, Angliából irányított csalók ügyében, a 14 tagú bűnszervezet felszámolásáról kedden számolt be a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Augusztus 09. 13:06, kedd | Belföld

Hatástalanították az óriási bombát Veszprémban - Fotók

Hatástalanították a Veszprém belvárosában talált 500 kilogrammos szovjet légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei kedden.