Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2018. Szeptember 02. 12:03, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Újabb nemzetközi mateksiker, ami esztergomi is

Újabb nemzetközi mateksiker, ami esztergomi is

Lenger Dániel Antal vezetésében újabb kimagasló nemzetközi sikert értek el magyar fiatalok. Ezúttal az augusztus 27. és szeptember 2. között lezajló Közép-európai Matematikai Olimpián Lengyelországban.

Esztergomi siker is a nemzetközi matek mesterek versenyének ezüstérme – írtuk tavasszal. Most pedig újabb rendkívül eredményeket értek el magyar fiatalok a 12. Közép-európai Matematikai Olimpián Lengyelországban. A csapatot pedig ismét az esztergomi kötődésű Lenger Dániel, az ELTE doktorandusza vezette.

A 11 ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és vendégként Ukrajna) részvételével augusztus 27. és szeptember 2. között zajlott le a megmérettetés Bielsko-Bialá-ban, ahol egyéni kategóriában két magyar diák szerzett aranyérmet, a csapatok versenyében pedig bronzérmes lettek a magyar fiatalok.

Beke Csongor és Weisz Máté Barnabás aranyérmet, Kerekes Anna ezüstérmet, Tóth Balázs és Zsigri Bálint pedig bronzérmet szerzett.
A feladatok témakörei közt szerepelt algebra, geometria, számelmélet és kombinatorika.

Magyarország már 11. alkalommal vett részt ezen az olimpián.

Csapattagok: Beke Csongor (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), Győrffy Ágoston (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), Kerekes Anna (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), Tóth Balázs (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) Weisz Máté Barnabás (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Zsigri Bálint (Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium).

A csapatot Lenger Dániel Antal (Eötvös Loránd Tudományegyetem, TTK) és Szoldatics József (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) vezették.

Címkék: matek, matematika, olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 22. 21:15, péntek | Helyi

Esztergomban is kiállít az Artézi Csoport

2023. szeptember 9-én nyílt meg a Rondella Galériában a budapesti Artézi Csoport kiállítása, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.

2023. Augusztus 31. 15:21, csütörtök | Helyi

Harmadszor indul útjára a természettudományos mesepályázat

Ha ősz, akkor Richter TETT: harmadik alkalommal is meghirdetik a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és történetíró pályázatot.