Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2016. Augusztus 18. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/police.hu

Újabb trükkös csalás a térségben – Felhívás!

Újabb trükkös csalás a térségben – Felhívás!

Újabb és újabb módszereket vetnek be a csalók, hogy átverjék a hiszékenyebb segítőkész embereket. A rendőrség ezért ismét felhívja a figyelmet egy új trükk kapcsán.

tízezer forinttal megkárosították. A sértett elmondása szerint egy ismeretlen férfi kerete meg őt telefonon, amely során arról számolt be neki, hogy egy nyereményjáték során több százezer forintot és további ajándékot is nyert. Az 59 éves férfinak még az sem keltette fel a gyanúját, amikor a telefonáló azt állította, a nyereményösszegét csak akkor tudja átvenni, ha előzetesen néhány banki tranzakciót végrehajt. A későbbi sértett ezt követően azonnal a bankfiókjába sietett, hol több átutalást hajtott végre – az ismeretlen utasításainak megfelelően, amelyek során különböző mobiltelefonszámok egyenlegét töltötte fel.

Hasonló esetek elkerülése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintők és elővigyázatosak! Az alábbi ismertté vált trükköket felismerve azonnal értesítsék a rendőrséget!

Elkövetői trükkök, amelyekkel próbálják megtéveszteni leendő áldozataikat:
- Telefonos hívás: Ezek során a későbbi áldozatot arról tájékoztatják, hogy nyereményjáték során nagyobb pénzösszeget nyert. Azonban, hogy ehhez hozzájuthasson, különböző befizetéseket kell megtenniük (adónak, illetéknek, szállítási költségnek, tranzakciós díjnak mondva azokat). Az elkövetők legtöbb esetben mobilegyenleg feltöltetést hajtatnak végre az áldozatokkal, majd megszakítják velük a kapcsolatot.

- Bajban lévő hozzátartozó: Továbbra is igen gyakran előfordul, hogy idős embereket azzal hívnak fel telefonon, hogy hozzátartozójuk – gyermekük, unokájuk – bajba kerül. A hívó fél általában egy ismerősnek, közeli barátnak adja ki magát, aki segíteni szeretne a bajba jutotton. A telefonáló ezután arra kéri a leendő áldozatát, hogy pénzt utaljon, adjon át számára, hogy ő majd azt továbbítja a nehéz helyzetbe került rokonhoz, vagy a már említett egyenlegfeltöltést kérik a sértettől.

- Nagy címlet: Továbbra is előfordul, hogy pénzváltás útján próbálják meg kicsalni leendő áldozatuk pénzét a csalók. Legtöbb esetben nagy címletű bankjegy felváltásánál kérnek segítséget, majd elterelve a figyelmet – megfigyelve honnan is vette elő a pénzét a sértett – az otthon tartott készpénzt ellopják.

Előzzük meg az áldozattá válást!

- Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát.

- Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!

- Ha személyesen jelennek meg ismeretlenek a lakásánál, házánál figyelje meg alaposan, ha lehetősége van rá, írja fel a nevüket, gépkocsijuk rendszámát!

- Ne nyisson azonnal ajtót az ismeretleneknek, ne engedje be őket otthonába!

- Legyen óvatos, ha nem jelentkezett nyereményjátékra, akkor hogyan is nyerhetne?

A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.
Magyarországon minden hivatalos játékot a szerencsejáték felügyelet ellenőriz.

Érdeklődjön náluk is!

- Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 12:18, kedd | Helyi

Személyi változás a Richter Gedeon Nyrt-nél

Bogsch Erik 2024. március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett – közölte a vállalat február 26-án.

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.