Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2015. Március 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra vitorlát bontanak a pillepalack kalózok

Újra vitorlát bontanak a pillepalack kalózok

Idén júliusban a Tiszán harmadik alkalommal indul útjára a PET Kupa. A „legénység” a folyóból és az ártéri erdőkből összegyűjti a műanyag palackokat, majd a hulladékból hajókat épít és nekivág a folyónak. Március 22-én, a Víz Világnapján Szigetmonostoron megtekinthető a tavalyi PET Kupa egyik díjnyertes hajója, a CsakPET nevű kajakot, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban pedig az első PET Kupáról készült háromrészes televíziós sorozatot tekinthetik meg az érdeklődők.

Mindenki tudja, hogy a műanyag palack milyen könnyedén úszik a vízen. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőle. A PET Kupa résztvevői évről-évre megépítik a maguk hajóit. Nem is egyet, hanem egy egész flottát. Vízre szállnak és több mint száz folyamkilométert hajóznak velük a Tiszán. A hajósok PET Kalózoknak hívják magunkat, mert harcban állnak. Annak a hatalmas műanyag palack áradatnak üzennek hadat, amely évről évre elárasztja a Tiszát.

Az áradó Tisza iszonyú mennyiségű háztartási hulladékot és rengeteg pillepalackot, vagy más néven PET palackot sodor magával. Helyenként annyit, hogy alig lehet látni tőlük a víztükröt. A PET palackok túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat, hogy a házak körül keletkezett szemetet az ártérben helyezik el.

A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvízből és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le. A hulladék mennyiségre jellemző, hogy helyenként több méter magas pillepalack halmok képződtek, amelyeken nemcsak a mozgás veszélyes vagy lehetetlen, de a növényzet sem tud megtelepedni. Veszélybe kerülnek azok a csodálatos vízparti és ártéri területek, amelyek évszázadok óta különleges és sokszívű élővilágnak adnak otthont. A probléma megoldásához országok közötti összefogásra, helyi közösségek aktivitására, ismeretterjesztésre, hagyományteremtésre, szemléletformálásra van szükség.

A tavasz közeledtével a hóolvadás és a folyók duzzadása az idén is hamarosan elkezdődik. A PET Kupa legénysége a március 22-i víz világnapja alkalmából Szigetmonostorra kapott meghívást, ahol a Faluházban bemutatják a 2014-es PET Kupa egyik díjnyertes hajóját, a CsakPET nevű kajakot. Ugyanekkor Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban az első PET Kupát bemutató televíziós filmsorozat kerül műsorra.

A PET palackok elleni harc az idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A szervezők ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat mutatni a hulladék kezeléséhez.

„A korábbi évek tapasztalataiból azt látjuk, hogy kellő összefogással sok ezer palackot, üveget és más hulladékot tudunk összegyűjteni. Közben a filmesek mindent dokumentálnak, filmen, fotókon, képben és hangban. Aztán az összegyűjtött hulladékból készülnek azok a hajók, amelyek fedélzetéről még jobb hatásfokkal folytatható a szemétvadászat. Szerencsére azt láttuk, hogy aki csatlakozik az akcióhoz, azt az események úgy elragadják, mint a tiszai árhullám!” – mesélte Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. munkatársa, aki a PET Kupa szervezőit a hulladékkezeléssel kapcsolatos problémák megoldásával segíti.

“Nagy segítség nekünk, hogy az ÖKO-Pack partnerként mellénk állt. A PET Kupa idén lesz három éves, és az első két rendezvény során kiderült: a hulladékkezelés olyan feladat, amihez mi egyedül kevesek vagyunk. Biztosak vagyunk benne, hogy idei PET Kupa - a partnereinknek köszönhetően – nagyobb és eredményesebb lesz, mint eddig bármikor “ - mondta el Molnár Attila Dávid, a program egyik ötletgazdája és szervezője. “Nagy öröm az is, hogy sikerrel zárult az első nyilvános nevezés. 2015-ben a PET Flotta méretét tekintve legalább kétszeresen felül fogja múlni a tavalyit, amikor nyolc PET hajó állt rajthoz.- tette hozzá a szervező.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket