Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 15. 08:53, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Ukrajnában engedélyezték a harmadik oltás felvételét

Ukrajnában engedélyezték a harmadik oltás felvételét

Hivatalosan engedélyezték Ukrajnában a koronavírus elleni harmadik védőoltás beadását, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos,

mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben - derült ki abból a rendeletből, amelyet Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden írt alá.

Tárcája közleménye szerint az emlékeztető oltás felvétele javallott a HIV-fertőzötteknek, a daganatos betegeknek, azoknak, akik szervátültetésen estek át, valamint bármely immunhiányos betegségben szenvedőknek, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kaptak. Ukrajnában jelenleg négyfajta oltóanyag érhető el: a Sinovac gyógyszergyár által kifejlesztett CoronaVac, a Pfizer-BioNTech Comirnaty néven forgalmazott vakciánja, a Dél-Koreában gyártott AstraZeneca- és Moderna-oltóanyag.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ljasko korábban azt mondta, hogy akkor kezdik el a harmadik dózisok beadását, ha Ukrajnában a lakosság átoltottsága eléri a mintegy 70 százalékot.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese hozzáfűzte: azoknak, akik számára javallott az emlékeztető dózis felvétele, a második után 28-90 napon belül kell megkapniuk, hogy az immunrendszerük jobban tudjon védekezni a koronavírusos betegséggel szemben. Kitért arra is, hogy mintegy 110 ezer ukrán az első dózis után még nem adatta be magának a másodikat.

Közben Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője online tájékoztatóján arról számolt be, hogy négy hete folyamatosan csökken a kórházak leterheltsége, az oxigénellátást biztosító berendezéssel felszerelt ágyaké 35 százalékra esett vissza. "Jelenleg három ilyen kórházi ágyból kettő szabad" - tette hozzá. Közölte, hogy jelenleg 28 százalékkal több beteget küldenek haza gyógyultan a kórházakból, mint ahány új beteg bekerül az intézményekbe. Szavai szerint az elmúlt hét alatt 17 százalékkal csökkent az új fertőzéses esetek száma Ukrajnában, és a mérséklődés már ötödik hete folyamatos ütemben tart.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 7283-mal 3 570 448-ra, az elhunytaké 387-tel 91 602-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint húszezerrel 245 837-re csökkent. Az elmúlt napon 1123 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 544 437-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 629 964-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 129 742 embert oltottak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.