Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2022. Szeptember 19. 17:59, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Ukrajnai háború - Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz támaszpontot Luhanszk megyében

Ukrajnai háború - Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz támaszpontot Luhanszk megyében

Az ukrán fegyveres erők megsemmisítették az oroszok bázisát a luhanszki régióban lévő megszállt Kagyijivkában, valamint semlegesítették az orosz katonákat és hadi felszerelést a novoajdari erdőgazdaság területén - közölte Szerhij Hajdaj megyei kormányzó hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Hozzátette, hogy az orosz bázis a kagyijivkai kultúrházban volt. A megsemmisített létesítményről fotót is közzétett.

Az Ukrajinszka Prada hírportál emlékeztetett arra, hogy augusztus végén az ukrán erők arról számoltak be: mintegy kétszáz orosz ejtőernyőst likvidáltak azzal, hogy csapást mértek egy kagyijivkai szállodában létesített bázisukra.

Az ukrán katonai hírszerzés hétfőn jelentette, hogy információi szerint Luhanszk megyében az oroszoknak nem sikerül kényszerrel mozgósítaniuk a helybeli férfiakat. Adataik szerint ötszáz embert próbáltak az idén megszállt Szeverodoneck városban mozgósítani, de tervük kudarcba fulladt. A déli Herszon megyében is próbálnak férfiakat toborozni az úgynevezett "népi milíciába". A szakadár Donyec-medencei területeken nevezik így az orosz irányítás alatt helyiekből létrehozott fegyveres alakulatokat. Nemrég Mirne faluban rendeztek a megszálló hatóságok lakossági fórumot, ahol elmondták, hogy a "népi milíciába" belépésnek nem feltétele a megfelelő iskolai végzettség, életkor, fizikai és erkölcsi állapot sem.

Az Ukrajinszka Pravda kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy az orosz erők hétfőre virradó éjjel Donyeck megyében rakétacsapást mértek Kramatorszkra és Toreckre, Csasziv Jar települést pedig tüzérséggel támadták. Az elmúlt napban három civil lakos vesztette életét és 11-en sebesültek meg.

Hétfőn déltájban az oroszok tüzérsége a Dnyipropetrovszk megyei Zelenodolszk térségét lőtte, az eddigi információk szerint egy 58 éves nő sebesült meg - közölte Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Hozzátette, hogy a nő az úton kerékpározott, és a lövedékek mellette csapódtak be.

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) arról adott hírt, hogy munkatársai a nemrég felszabadított Harkiv megyei Balaklija peremvidékén felfedeztek egy orosz tartalék parancsnoki állást, amelyet egy lakóházban rendeztek be. Közlésük szerint a ház pincéjében egy teljes lőszerarzenált találtak elrejtve. Többtucatnyi lőszerdobozt foglaltak le, köztük különféle kaliberű ágyúkhoz és tankokhoz való lövedékeket, aknákat, gránátokat és hajtótölteteket. Lefoglaltak két gyalogsági harcjárművet is lőszerekkel.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is lövik a frontvonal menti településeket a régióban. Kupjanszkban egy 11 éves fiú, a csuhujivi járásban pedig egy 65 éves nő került sebesülésekkel kórházba. A beszámoló szerint az ukrán hadsereg által felszabadított területeken az elmúlt napban hatan sebesültek meg aknarobbanás következtében.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország négyszáz, büntetésüket töltő embert küldött Tambov városából, hogy megerősítse csapatait Ukrajnában. Az elmúlt napban az orosz erők három rakéta- és 22 légicsapást hajtottak végre, több mint 90 támadást többféle kilövő rakétarendszerből. Több mint harminc település infrastruktúrája szenvedett kárt - írta a vezérkar.

Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn újabb haditanácsot hívott össze. Az elnöki iroda tájékoztatása szerint a megbeszélés résztvevői meghallgatták a hadműveleti területek parancsnokainak beszámolóit a fronton kialakult helyzetről, és részletesen megvitatták a védelmi erők akciótervét az ukrán területek felszabadításáról. Emellett szóba került az ukrán államhatár biztonságának szavatolása. A haditanács ellenőrzése alatt marad az ukrán hadsereg logisztikája, különös tekintettel a szükséges fegyverekkel és lőszerekkel való ellátásra. A résztvevők külön kiemelték a hadsereg felkészítését a téli időszakra. Ezzel összefüggésben megvizsgálták a katonák téli egyenruhával, lábbelivel és fűtőberendezéssel való ellátásának kérdéseit - írta közleményében az elnöki iroda.

Az ukrajnai McDonalds gyorsétteremlánc sajtóosztályának vezetője a Facebookon közölte, hogy keddtől elkezdik fokozatosan kinyitni éttermeiket Ukrajnában. Elsőként kedden három kijevi éttermet nyitnak meg, amelyek egyelőre még csak házhozszállítást vállalnak, vendégeket októbertől fognak fogadni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Frontex: Egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását

2022. Október 05. 13:32, szerda | Külföld

Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri.