Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Április 18. 15:09, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ukrán veszteséglistát hozott nyilvánosságra az orosz védelmi minisztérium

Ukrán veszteséglistát hozott nyilvánosságra az orosz védelmi minisztérium

Először hozott nyilvánosságra a háború kezdete óta ukrán veszteséglistát hétfőn az orosz védelmi minisztérium, az elesettek névsora 23 367 ember személyi adatait tartalmazza.

A moszkvai katonai tárca az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda és a külföldi zsoldosok veszteségeiről szóló, a Telegram-csatornáján megosztott adatokat megbízhatónak nevezte, a gárda esetében megjegyezve, hogy az információk valódi ukrán dokumentumokból származnak. A hivatalos iratokra hivatkozó közlemény szerint a 3057-es katonai egység katonái és az annak részét képező Azov különleges rendeltetésű különítmény büntetőalakulatának katonái között "jelentősek" voltak a veszteségek a március 29-én rögzített állapot szerint.

A minisztérium szerint jelenleg "az ukrán fél tényleges, dokumentált, helyrehozhatatlan veszteségei 23 367 embert számlálnak". A veszteséglista az elesett ukrán katonák nevét, születési dátumát, rendfokozatát, haláluk helyét és körülményeit, valamint az eltemetésük helyét tartalmazza. A tárca közölte, hogy nagyszámú dezertált, sebesült és eltűnt ukrán katona adataival is rendelkezik.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtt ismertetett hadijelentésben azt mondta, hogy az összesítés értelmében a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők összesen 139 repülőgépet, 483 drónt, 250 légvédelmi rakétarendszert, 2326 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 1004 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2184 speciális katonai járművet veszítettek.

A tábornok elmondta, hogy az orosz fegyveres erők hétfőre virradóra Iszkander rakétákkal semmisítettek meg négy ukrán fegyver- és hadfelszerelés-raktárt, valamint három csapatösszpontosítási területet. Mint közölte, az Iszkander-csapásokat Popasznaja, Jampil és Kramatorszk település közelében hajtottak végre az elmúlt nap folyamán.

Levegő-föld precíziós rakétákkal a tábornok szerint 16 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg, a légvédelem pedig Izjum környékén lelőtt két MiG-29-es vadászgépet, Avgyijivkánál pedig egy Szu-25-öst, továbbá 11 drónt és tíz sorozatvetővel kilőtt rakétát is. Az orosz tüzérségi egységek az éjszaka folyamán 315 ukrán katonai célpontra mértek csapást.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője arra figyelmeztetett, hogy Kijev "megbízható értesülések alapján" az ortodox húsvét éjszakáján, április 23-ról 24-re virradóra, nagyszabású "provokációt" tervez, amelynek során 70 mobil csoport Zaporizzsja, Mikolajiv, Odessza, Szumi és Harkiv megyében furgonokkal és terepjárókkal szállított aknavetőkből ortodox templomokat készül megtámadni. Mint mondta, a hívők lemészárlását orosz háborús bűncselekményként próbálják majd meg beállítani.

A TASZSZ orosz biztonsági szolgálatokra hivatkozva közölte, hogy a két szakadár "népköztársaságból" és Ukrajna területeiről Oroszországba érkezett menekültek száma meghaladta a 860 ezer főt. A határt átlépő emberek száma az elmúlt napokban átlagosan napi 20-ról 15 ezerre csökkent. A jelentés szerint az érkezők közül 237 ezren Oroszország, 480 ezren a csak Moszkva által függetlennek elismert szakadár entitások, 142 ezren pedig Ukrajna és más országok állampolgárai. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma a humanitárius segítségnyújtás kezdete óta 149 konvojjal több mint 10 ezer tonna segélyt szállított "Ukrajnába és a Donyec-medencébe".

Az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija) hétfőn április 25-ig meghosszabbította az ideiglenes repülési korlátozásokat 11 dél- és közép-oroszországi repülőtér - Anapa, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Gelendzsik, Krasznodar, Kurszk, Lipeck, Rosztov-na-Donu, Szimferopol és Eliszta - esetében. Az orosz légitársaságoknak azt ajánlották, hogy alternatív útvonalakon, Szocsi, Volgográd, Minyeralnije Vodi, Sztavropol és Moszkva repülőtereit használva szervezzék meg az utasok szállítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt