Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Április 04. 17:09, vasárnap | Külföld
Forrás: 444

Urbi et Orbi - ma tartotta hagyományos húsvéti szentmiséjét Ferenc pápa, melynek végén áldást kért Rómára és az egész világra

Urbi et Orbi - ma tartotta hagyományos húsvéti szentmiséjét Ferenc pápa, melynek végén áldást kért Rómára és az egész világra

A Szentatya ma délben, a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi szentmiséje után ünnepi üzenetet intézett a katolikus hívekhez és minden jószándékú emberhez, majd megáldotta Róma városát és a világot.

A Szent Péter-bazilika loggiája helyett a pápa a katedraoltár előtt mondta el beszédét. A szokásos százezres tömeg helyett most csak kb. 200 ember volt jelen, de milliók követték az Urbi et Orbi élő közvetítését.Ferenc pápa a beszédében a vakcinák gyorsabb szállítását sürgette, különös tekintettel a szegény országok számára, a fegyveres konfliktusokat és a járvány alatti fegyverkezést pedig egyenesen botrányosnak nevezte.

Méltatta az egészségügyben dolgozókat és felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkire szükség van a járvány legyőzéséhez. Arra kérte az egész nemzetközi közösséget, hogy a globális felelősségvállalás jegyében kötelezzék el magukat amellett, hogy az oltások minél hamarabb eljussanak mindenhova, különösen a legszegényebb országokba.

Ferenc pápa vigasztalást kért Istentől a betegek, a gyászolók és a munkanélküliek számára, és arra biztatta a hatóságokat, hogy a legnagyobb szükséget szenvedő családoknak biztosítsanak tisztességes ellátást. A pápa, aki számos alkalommal követelte már a leszerelést és az atomfegyverek teljes tilalmát, azt mondta: „A világon még mindig túl sok a háború és túl sok az erőszak! Az Úr a mi békénk, segítsen nekünk legyőzni a háború gondolkodásmódját.”

A katolikus egyházfő konkrét konfliktusövezetekről is beszélt.

A pápa békét szorgalmazott Afrika több területén, köztük az észak-etiópiai Tigré régióban és a mozambiki Cabo Delgado tartományban. Szerinte a jemeni válságot „fülsiketítő és botrányos csend fogadta”. Felszólította az izraelieket és a palesztinokat is arra, hogy „fedezzék fel újra a párbeszéd erejét”, hogy elérjék a kétállami megoldást, ahol mindketten békében és jólétben élhetnek egymás mellett. (Reuters)

A pápa külön kitért a fiatalok helyzetére,akik arra kényszerülnek, hogy hosszú időn át távol maradjanak az iskolától vagy az egyetemtől, és nem tudnak együtt időzni a barátaikkal. A Szentatya kiemelte a mianmari katonai puccs ellen békésen demonstrálókat, hangsúlyozva, hogy ebben az órában különösen közel érzi magát a mianmari fiatalokhoz, akik elkötelezik magukat a demokrácia mellett, békésen hallatva a hangjukat, tudva, hogy csakis a szeretet oszlathatja szét a gyűlöletet.

Az Urbi et Orbi áldás teljes búcsúval jár, ha a hívő imádságával párosul. A máskor szükséges feltételektől (gyónás, szentáldozás) most a világjárvány miatti helyzet okán eltekintett a Szentatya.

Fotó:Vatican News

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.