Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2023. Április 07. 08:06, péntek | Külföld
Forrás: mti

Ursula von der Leyen: az EU bízik abban, hogy Kína nem szállít katonai felszerelést Oroszországnak

Ursula von der Leyen: az EU bízik abban, hogy Kína nem szállít katonai felszerelést Oroszországnak

Az Európai Unió (EU) bízik abban, hogy Kína sem közvetlenül, sem közvetve nem szállít katonai felszerelést Oroszországnak - hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A bizottsági elnök, aki csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat Pekingben, felhívta a figyelmet arra, hogy "Kína részéről az agresszor felfegyverzése ellentétes lenne a nemzetközi joggal, és sokat ártana az EU-kínai kapcsolatoknak".

Von der Leyen kiemelte, hogy Peking állásfoglalása az ukrajnai háborúval kapcsolatban döntő fontosságú az EU számára.

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként nagyon nagy Kína felelőssége, ezért elvárjuk, hogy olyan igazságos békéhez járuljon hozzá, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását" - hangsúlyozta von der Leyen.

A bizottság elnöke aláhúzta, hogy kiáll Volodomir Zelenszkij ukrán elnök novemberben előterjesztett béketerve mellett, de üdvözölte Kína nyilatkozatát is, amely szerint elfogadhatatlan a nukleáris fenyegetés vagy a nukleáris fegyverek használata a konfliktusban.

Von der Leyen aggodalmát fejezte az emberi jogi helyzet romlása miatt Kínában, különösen az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban, de reményének adott hangot, hogy az újraindított EU-Kína emberi jogi párbeszéd keretében ezeket a kérdéseket is nyíltan meg lehet vitatni Pekinggel.

Von der Leyen április 5-7. között tartózkodik Kínában Emmanuel Macron francia elnökkel együtt, hogy magas szintű egyeztetéseket folytasson a kínai államfővel és más magas rangú kínai tisztségviselőkkel.

Fotó: Pixabay

Címkék: ensz, háború

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.