Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Június 24. 09:17, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Útfelújítások, továbbra is fizetős a parkolás, piac, fűtéskorszerűsítések – Napirenden Esztergom

Útfelújítások, továbbra is fizetős a parkolás, piac, fűtéskorszerűsítések – Napirenden Esztergom

Útfelújításokról, az ingyenes parkolás elutasításáról, alapítványok támogatásáról döntött egyebek között Esztergom képviselő-testülete csütörtökön.

Eldőlt az is, hogy több városi intézmény geotermális fűtését pályázati forrás bevonásával biztosítaná Esztergom a Szent István Strandfürdő forrását felhasználva.

A képviselők első napirendi pontként meghallgatták és egyhangúan elfogadták az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságának 2015. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, és köszönetet mondtak az esztergomi állomány munkájáért. Ugyancsak elfogadták a képviselők az Önkormányzati Rendészeti csoport tevékenységéről szóló beszámolót, egyetértve azzal, hogy a csoport létszámának növelése, továbbá a munkájuk ellátásához szükséges gépjármű beszerzése minél előbb szükséges, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges feltételek. A testület következő napirendi pontként döntött Esztergom Hegyvidék területét érintő szabályozással kapcsolatban is.

A testület módosította az idei évre szóló költségvetési rendeletét, így biztosítva a szükséges fedezetet a Szentgyörgymezei Óvoda jubileumi jutalmak kifizetésének biztosításával kapcsolatos kérelmének. Szintén óvodákkal kapcsolatban döntöttek következő napirendként is a képviselők, az egyes intézmények kérelmeinek megfelelően döntöttek az óvodai csoportok számáról, az óvodák maximális létszámáról.

Iskola-felújítás és geotermális fűtés pályázatokból

A képviselők támogatták a „Szent István Strandfürdő területén található geotermikus energiapotenciál kihasználása” című pályázat benyújtását TOP támogatás elnyerése érdekében. A pályázat célja, hogy a fürdő területén található forrás által biztosítsák a Zsinagóga, Zeneiskola, Széchenyi tér 14., Városháza és volt Megyeháza és a Strandfürdő geotermális fűtését. Az elnyerhető maximális összeg 500 millió forint.

Szintén TOP-os pályázati forrásból finanszírozná Esztergom a Dobó Katalin Gimnázium energetikai megújítását. A többek között a homlokzatszigetelést, nyílászárócserét, napkollektorok telepítését is magába foglaló felújítás becsült összege 350 millió forint, a testület döntése értelmében benyújtott pályázat keretén belül maximum 250 millió forintnyi támogatás nyerhető el.

Alapítványi támogatások

A képviselő-testület döntése alapján 200 ezer forinttal támogatják a „Dobó” Oktatási-Nevelési Alapítványt, amely az intézmény diákjai számára testvérvárosi látogatást szervez Ehingenbe.
Szintén támogatta az testület az Otthon Segítünk Alapítvány „Meseösvény” elnevezésű programját: a június 25-i, a Várhegy oldalán zajló rendezvénysorozat rendezéséhez 150 ezer forinttal járult hozzá az önkormányzat.

Parkolás és Széchenyi-téri behajtás

A testület szabályozta a Széchenyi-téri behajtás módját is, részletezve az engedélyek kiadási módját, feltételeit. A korábbi rendszer alkalmatlannak bizonyult a térre irányuló forgalom szabályozására, az elfogadott változtatások legfontosabb eleme, hogy a lakossági (a téri ingatlanokban élők), intézményi (bíróság és rendőrség) engedélyek mellett mostantól kereskedelmi engedély is kiadható. Utóbbi a téren található kereskedelmi egységek kiszolgálását biztosítják, szigorú szabályozás szerint, korlátozott behajtási idővel. A lakossági és intézményi behajtási engedélyek szabályozása is szigorodott, egyértelművé vált. Mivel az eddig kiadott engedélyek kivétel nélkül ideiglenes hatállyal kerültek kiadásra, így az új rendelet hatályba lépését követően gyorsan rendeződhet a Széchenyi téri behajtások szabályozása. A jövőben várhatóan a Pöttyös tér és a Kis-Duna sétány esetében is hasonló szabályozás várható.

A parkolási rendelet módosítása ciklusok óta napirenden van, számtalan verzió elhangzott annak módosításától kezdve a részbeni, vagy teljes ingyenességéről. A Romanek Etelka polgármester által jegyzett előterjesztés ez utóbbit támogatta, lényege, hogy a lakosság részére 2017. január 1-től ingyenes legyen a parkolás egész Esztergom területén. Ezzel párhuzamosan már most júliustól ingyenes lenne a parkolás szombatonként Esztergom egész területén, illetve minden nap a Prímás szigeten.

A javaslat tartalmazta továbbá, hogy az addig hátralévő időben egyértelmű legyen az ötperces türelmi idő, továbbá a sürgősségi orvosi ellátásra szoruló gépjárművezető esetében ne kelljen parkolójegyet váltani.

Az előterjesztést tárgyaló bizottság elvetette az ingyenes parkolást, számos módosítási javaslatot téve. A városfejlesztési bizottság nem támogatta a szombati ingyenes parkolást, csakúgy, mint a 2017. január 1-ől teljes ingyenes parkolási lehetőséget. A pénzügyi és a jogi bizottság egyetértve a városfejlesztési bizottság álláspontjával egyetértve további módosításként kérte, hogy új parkolóhelyek kialakításának lehetőségét, részletes parkolási koncepció megalkotását kéri annak érdekében, hogy egy későbbiekben egy végleges parkolási rendszer kialakításának meglegyenek a szükséges infrastrukturális feltételei.

A testület végül fenti módosításokkal – 10 támogató és 4 tiltakozó vokssal (az eredeti, teljes ingyenességet célzó javaslatot a polgármesteren kívül csak három képviselő támogatta) - fogadta el az előterjesztést és a határozati javaslat módosítását, azaz egyelőre csak a Prímás szigeten lesz ingyenes a parkolás Esztergomban, másutt érvényben marad a jelenlegi szabályozás.



Augusztus 1-től új helyen, új házirenddel a piac

Augusztus 1-től ideiglenesen új helyen üzemel majd a piac. A vízművek teljes körű beruházása miatt volt szükség a költözésre: a piac augusztustól a jelenlegi hely szomszédságában, továbbra is a Simor János utcában, Sissay köz – Arany János utca közti szakaszon működik majd. Az elmúlt hónapokban minden szereplővel folyamatosan egyeztetett az önkormányzat, kitérve a jelenlegi területen található építmények sorsára, az új helyen a közművek kialakítására, üzemeltetésére, a járművekkel történő behajtásra. Az önkormányzat vállalta, hogy kiépítteti az árusok számára a közműcsatlakozásokat, mérőórákat, továbbá a korábban a Széchenyi téren álló fabódékat kedvezményes áron (könyv szerinti értéken) kínálta fel megvételre az árusok számára (a faházak értékesítéséről ugyanezen az ülésen sürgősséggel döntöttek a képviselők).

Az önkormányzat támogatást biztosított azoknak az árusoknak is, akik a jelenlegi bódéjukat kívánták átszállítani. Az önkormányzat emellett továbbra is tárgyalásokat folytat arról, hogy a Granvisus udvarában parkolási lehetőséget biztosítson az új piac számára.

Az új piachoz szükséges hatósági engedélyek kiadásához szükséges volt új piaci házirend elfogadására is, amelyről szintén döntött a képviselő-testület.
A döntés értelmében a piac jelenlegi területét az önkormányzat augusztus 1-ől átadja munkaterületként a vízmű számára, amely megkezdi a teljes körű felújítását a Simor János utca ezen szakaszán.

Tovább folytatódnak az utcafelújítások
A testület döntött arról is, hogy az útfelújítások folytatása érdekében költségeket csoportosít át. A költségvetésben több esetben alacsonyabb összeg került betervezésre, illetve esetenként szükségessé vált a járdák felújítása is az érintett szakaszokon, másutt hosszabb szakasz kerül felújításra, illetve aszfaltburkolat helyett (Balassa utca) macskakőburkolat lesz kialakítva. A változások miatt valamivel több, mint 150 millió forint került átcsoportosításra. (az érintett utcák: Árpád utca, Balassa utca, Erzsébet királyné útja, Fűzfa út, Kassai út, Nyitrai utca, Vaskapui út).

A testület döntött a kataszter karbantartást végző Benedek és Társai kft-vel még 2006-ban kötött szerződés felbontásáról, egyben arról, hogy ezt a feladatot a továbbiakban az Esztergomi Ingatlankezelő Kft végzi.

A testület döntött a Budai N. A. u 2-es szám alatti helyiség ingyenes használatba adásáról a Magyar Posta Zrt. részére, döntött a Szent György Vívó Egyesülettel az Imaház u. 10. sz alatti ingatlanra vonatkozó szerződésről, az Esztergomi Ingatlankezelő Kft. részére raktérhelyiség biztosításáról, továbbá arról, hogy a Széchenyi tér 23. szám és Kossuth u. 3. szám alatti ingatlanok kivonását a törzsvagyonból, a Kőrösy László Kollégiumban csereüdülés keretén belül érkező vendégek szállásdíjáról.

Szintén döntés született arról, hogy a Csalamádé temető végül a Honvéd Kulturális Egyesület által újulhat meg, pontot téve ezzel az elmúlt években az erre a feladatra jelentkező, de több alkalommal is vállalásait nem teljesítő cégcsoport miatt kialakult méltatlan helyzet végére.

A testület elé három (közülük az egyik a már említett piacos faházak értékesítése) nyílt sürgősségi indítvány is érkezett. Elsőként a Verseghy utca – Zsák utca csapadékvíz elvezetését biztosító munkálatokhoz szükséges forrásokat jelölte meg a testület. Második sürgősség indítványként a képviselők döntöttek a 4. számú háziorvosi praxis betöltésére kiírt pályázatról: a praxist a jövőben Dr. Lassu Imre háziorvos tölti be határozatlan időre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.