Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Március 04. 07:57, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Utófinanszírozásos pályázatokra készül az EGTC

Utófinanszírozásos pályázatokra készül az EGTC

Közgyűlésre hívta a térség polgármestereit március 2-ára a Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) nevében Romanek Etelka, Esztergom polgármestere.

A Szent Adalbert Központba szervezett szenátusi ülésen és az azt követő közgyűlésen a tavaly őszi közgyűlés óta eltelt időszak történéseit foglalták össze egy beszámolóban, illetve elfogadták az EGTC 2016. évi munka és pénzügyi tervét.

A legutóbbi EGTC ülés óta eltelt mintegy négy hónap a Nagy Péter igazgató által ismertetett beszámoló alapján a projekt előkészítésekben és a települések közötti összehangolódásban egy kifejezetten intenzív időszak volt a térség életében. A tavaly október végétől mostanáig tartó ciklusban számos jelentős esemény, fejlemény történt, melyek közül kiemelkedő volt a november 20-ai, Kövér László házelnök és Romanek Etelka polgármester részvételével zajlott Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás 2015. évi záró konferenciája, a CESCI által szervezett, a határ menti együttműködések és a hétköznapi határon átnyúló ingázás témáiról szóló fórum, az EuroVelo 6 Esztergom térségét érintő szakasza nyomvonalával kapcsolatos egyeztetés, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumban megtartott EGTC éves találkozó. Mint a beszámoló további részéből kiderült, az EGTC további témákban és helyszíneken egyeztetett régiós vezetőkkel, szakemberekkel. Így például Szobon a hamarosan egy konferencia keretén belül részletesebben napirendre kerülő párkányi kerékpárútról, illetve Lábatlanon Helyi termék ügyében, Garampáldon a Szikince fesztivál kapcsán.

A beszámolót a tagság elfogadta. Ezt követően a közgyűlés ciklusértékelő szakmai beszámolót és egy, a csoportosulás 2015. évi pénzügyi beszámolóját is meghallgatta illetve elfogadta.

Az ülés második felében ismertették az EGTC 2016-os munkatervét. Ennek egyik fontos eleme volt, hogy a csoportosulás az utófinanszírozásos pályázatokra való tapasztalatszerzés és felkészülés hangsúlyozása. A munkaterv ismertetése során az is elhangzott, hogy az önkormányzatok igényeit és terveit felmérve készíti el az EGTC azt az SK-HU programban beadni kívánt pályázati csomagot, amelynek úgy pénzügyileg, mint emberi erőforrás biztosítása tekintetében biztonsággal vállalni tudják a megvalósítását. A 2016-os munkatervben többek között SK-HU akcióterv elkészítése és beadása, a Helyi Termék Védjegyrendszer koordinációs szervezet létrehozása és a védjegy használatának menedzselése, köztudatba kerülésének biztosítása, az EGTC működési keretét biztosító KKM pályázat beadása, és az Ister-Granum márka erősítése termelői hálózat bővítése és a civil szféra bevonása szerepelt. Az EGTC pénzügyi terve a számok tükrében már egyszerűbbnek tűnt, a bevételi és kiadási oldalra is egyaránt, mintegy 25 millió forintot terveztek. A közgyűlés a munkatervet és a számszaki részt is elfogadta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.