Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 26. 06:00, csütörtök | Belföld

Vad a szomszéd kutyája, mi lesz, ha áttöri a kerítést – mit tehetünk ellene?

Vad a szomszéd kutyája, mi lesz, ha áttöri a kerítést – mit tehetünk ellene?

Ezt a kérdést tette fel egy ingatlantulajdonos, aki attól fél, hogy a szomszéd vad kutyája egyszer áttöri a gyenge kerítést. A kedves kérés nem segített, mit tehet a jog szerint a kérdező? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy nyeles telken fekszik a házunk, amelynek a bejárója határos a szomszéd telkével. A szomszédnak van egy nagyon agresszív, nagyméretű (kb. 50 kilós) kutyája, ami állandóan nekiugrik a közös kerítésnek, amikor szabadon van és használjuk a bejárót ill. a kert velük határos részét. A házunknak ez az egyetlen bejárója van.

A közös kerítés drótfonatú, amelyet mindössze egy vékony huzal tart a helyén. Ha ez egyszer elszakad a kutya támadása következtében, akkor minden esély meg van arra, hogy a kutya áttör hozzánk és megtámad minket.

Ezért írtam egy levelet a szomszédnak arra kérve, hogy orvosolja a problémát, amire annyi történt, hogy napközben a kutyát többnyire kennelben tartják, de késő délután, ill. kora este kiengedik. Ha ilyenkor arra van dolgunk, akkor állandóan attól kell tartanunk a feleségemmel, hogy áttör-e a kutya, vagy nem. Védekezésképpen állandóan magammal viszem a vasvillát, ha egyszer elszakadna a kerítést tartó huzal.

Az egyik ilyen alkalommal, úgy 20 óra 30 körül, átszólt a szomszéd fia, hogy "Van még félórátok!".

A helyzet tarthatatlan, de nem tudom mi a jogszerű eljárás. Kérem szíves tanácsukat!

2014. 05. 29.


Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Hazánkban több jogszabály is foglalkozik a belterületen, lakókörnyezetben tartott állatok elhelyezési és tartási szabályaival. Ezek lényege, hogy az állat tulajdonosának ezeket az állatokat oly módon kell tartania, hogy az a közterületre ne juthasson ki, s így a szomszédokat ne veszélyeztesse. Ennek a körülményeit neki kell megteremtenie, s ebbe beletartozik az is, hogy a kerítést olyan módon kell kialakítania, illetve megerősítenie, hogy onnan a saját háziállata semmiképpen se juthasson ki. Ez a kötelezettség arra is kiterjed, hogy a szomszédokban az állat ne keltsen állandó veszélyeztetettségi érzést, mert ez viszont az irányukban a birtokháborítás megállapítására alkalmas. Ennek megállapítására a helyi önkormányzat jegyzője jogosult, hozzá kell bejelentéssel élni a szomszéd magatartása miatt s a helyzet kivizsgálása után hozhat a magatartástól eltiltó, a tartás szabályait megállapító, illetve bírságot kiszabó határozatot. Amennyiben a kutya valamely veszélyesnek minősített fajtához tartozik, akkor az ilyen módon való tartása akár büntető tényállás megállapítására is alkalmas lehet, míg a szomszédnak az ezzel való fenyegetőzése pedig a veszélyes fenyegetés szabálysértésének kategóriája lehet, amennyiben a kijelentést utólag bizonyítani tudja. Ezeket a rendőrségen vagy az ügyészségen lehet bejelenteni az eljárás megindulásához.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.