Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2023. Március 16. 09:11, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Vagyonvédelem

Vagyonvédelem

A cégvezetők és tulajdonosok – az adott cég iparágából, tevékenységéből adódóan – számos működési kockázattal szembesülnek, amelyek a céges vagyon mellett, kiterjedhetnek az érintett magánszemélyek magánvagyonára is.

Hogyan mentesítheti magánvagyonát ezektől a kockázatoktól? A céges vagyonon túlmenően a magánvagyonát érinthetik-e a társaságot fenyegető jogviták? Megfelelően védve van-e a céghez kötödő kockázatoktól?

A cél egy olyan megoldást alkalmazni, amely esetén a magánvagyonának sorsa elválasztható a cégben betöltött vezetői vagy tulajdonosi felelősségétől.

BIZALMI VAGYONKEZELÉS (BVK)

A bizalmi vagyonkezelés során a vagyonrendelő ingyenesen rendelkezésre bocsátja vagyonát vagy annak egy részét egy másik személy, a vagyonkezelő részére. A vagyonkezelő a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogosítványokat gyakorolja a köztük létrejött szerződés szerint, a vagyont és annak hozamát kezeli, valamint a kedvezményezett vagy kedvezményezettek részére kiadja.

A magyar jog sajátosságainak köszönhetően a vagyonrendelő és a vagyonkezelő személyének nem kell egymástól elválnia, amelynek értelmében lehetőség nyílik arra, hogy a vagyonrendelő a vagyont „saját magának”, vagy akár egy általa létrehozott társaságnak, mint vagyonkezelőnek adja át. Ezzel tulajdonképpen biztosítható, hogy a vagyonrendelő továbbra is közvetlen az ellenőrzése alatt tudja tartani a vagyonkezelés körébe átadott vagyontárgyakat.

A bvk alapítása meg tudja védeni a vagyont a vagyonrendelővel szemben felmerült esetleges igényekből származó kockázatoktól, hiszen a vagyonrendelő tulajdoni köréből kikerül a bizalmi vagyonkezelés körébe átadott vagyon. Azonban, mivel az átadott vagyontárgyak nem kerülnek a vagyonkezelő saját vagyonába sem, ezáltal az a vagyonkezelő kockázatainak sincsen kitéve.

A vagyonrendelő halála esetén a bvk-ba bevitt vagyontárgyak nem képezik a hagyaték részét sem, ebből kifolyólag a létesítésével elkerülhető a Ptk. merev öröklési jogi rendszere (pl. kötelesrész juttatása), valamint a hagyatékátadással kapcsolatos adminisztráció is.

Mindemellett a bvk több adózási előnnyel is jár:

1. Lehetőséget ad a vagyonrendelő tulajdonában levő vagyontárgyak (pl. társasági üzletrészek) piaci értékre való felértékelésére.
2. Adómentességet élvez egyes feltételek fennállása esetén
3. A bvk-ba bevitt értékpapírok tartós befektetési számlára is tehetők, amely által a hozam adómentessége magánszemély kedvezményezettek esetén is biztosítva van

NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK

Mindamellet, hogy a vagyontervezésben alkalmazott megoldások külföldi struktúrákon keresztül is elérhetők, a hazai eszközök vagyonvédelmi funkciója külföldi bankszámla használatával is növelhető. A külföldi megoldások igénybevételét költségmegfontolások is befolyásolják.

A vagyontervezés céljaitól függően - magas jogbiztonság mellett - hatékony megoldást biztosíthat egy külföldi holdingtársaság, egy angolszász trust, vagy akár egy német vagy lichtensteini jogrendszer alatt létrehozott Stiftung is. További előnyt jelenthet, hogy a külföldi struktúrák használata a vagyon földrajzi kitettségét is mérsékli.

Ugyanakkor számos esetben egy egyszerű külföldi bankszámla megnyitása is megfelelő lehet az érzékelt országkockázat csökkentésére.

A nemzetközi megoldások igénybevétele adóelőnnyel is járhat, mivel több ország biztosít adómentességet vagy jelentősen kedvező adózási környezetet bizonyos vagyontervezési megoldások esetében, azonban a magyar megoldások adóterheit ritkán tudják kockázatmentesen, számottevően csökkenteni.

Annak ellenére, hogy hazánk részese több információcsere egyezménynek is, a magyar hatóságoknak még mindig kisebb a rálátása a külföldi cégek könyvelésére, tulajdonosi szerkezetére, valamint a külföldi bankszámlákra. Ez számtalan esetben lehet szempont a vagyontervezés során.

VAGYONKEZELŐ ALAPÍTVÁNY

A vagyonkezelő alapítvány a vagyonrendelő révén átadott vagyont kezeli és működteti az alapítvány létrehozatalakor megjelölt kedvezményezettek javára.

A családi vagyon egybentartásának és kezelésének az egész világon gyakran előforduló, népszerű formája a családi cégek és vagyoneszközök alapítványba rendelése. Ebből a megoldásból adódóan egy professzionális szervezet látja el a családi vagyon hosszútávú kezelését és tud a családtagok részére kifizetéseket teljesíteni.

A vagyonkezelő alapítvány lehetőséget nyújt a vagyon piaci értékre történő adómentes felértékelésére és növelésére is.

A vagyonrendelő biztosítani tudja vagyonának védelmét a személyes kockázataival szemben a vagyon alapítvány részére történő átadásával, viszont a továbbiakban is ellenőrzése alatt tudja tartani a vagyon működtetését az alapító okirat esetleges módosításával és az alapítvány tisztségviselőinek módosításával.

A vagyonkezelő alapítvány létrehozatala és működtetése során sok személyi és pénzügyi feltételnek kell megfelelni. Minimális induló tőkéje 600 millió forint, amelyet az alapítvány számára pénzben vagy egyéb vagyoni eszközben kell rendelkezésre bocsátani. Ezt követően a vagyont a vagyonkezelő alapítvány kuratóriuma vagy vagyonellenőre irányítja. Az alapítvány továbbá köteles felügyelőbizottságot választani és állandó könyvvizsgálót is kinevezni.

Érdeklik a céges vagy a magánvagyon-megoldások, esetleg a cégeladás mellett döntött? Keresse tapasztalt kollégáinkat a lenti elérhetőségeken:

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: info@vagyontervezes.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat

2024. Február 26. 10:02, hétfő | PR

A tökéletes sírkőkészítő ismérvei

2024. Február 21. 10:18, szerda | PR

Miért javasolt a keresőoptimalizálást tapasztalt szakemberekre bízni?

A SEO ügynökségek olyan cégek, amelyek segítenek mind a vállalatoknak és vállalkozóknak kedvezőbb rangsorolást és erősebb jelenlétet elérni a Google, és más keresőmotorok találati listáján.

2024. Február 20. 15:22, kedd | PR

A megfelelő páratartalom kiemelten fontos az otthonunkban

Az otthonokban uralkodó magas páratartalom nemcsak a komfortérzetünket befolyásolja negatívan, de hosszú távon az épületek szerkezetére és lakóinak egészségére is ártalmas lehet.