Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 25. 11:01, péntek | Helyi

Választás 2022

Választás 2022

Lassan finishbe ér az idei kampány – minden oldalon nagy az izgalom, ki-ki maga meggyőződése szerint várja a választások végkimenetelét.

Körzetünkben, a Komárom-Esztergom megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben 6 jelöltnek sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 500 ajánlást. Hat jelölt bizony nem kevés, nehéz helyzetben vannak azok a felelős választópolgárok, akik a térség legjobb, legalkalmasabb képviselőjét szeretnék a parlamentben látni. Hogy megkönnyítsük a dolgukat, választási riportsorozatunkban minden jelöltet igyekszünk bemutatni Önöknek. Megkerestük őket, és feltettük nekik azokat az alapvető kérdéseket, melyek megválaszolása révén bemutathatják magukat, céljaikat, elképzeléseiket azoknak, akik támogatása nélkül ambícióik mit sem érnek. Hat jelölt, hat különböző világlátás, hat merőben más elképzelés, mégis egy dolog mindegyikükben közös: a céljuk, hogy április harmadikán az ő nevük mellé kerüljön a legtöbb x.

Lantos János, a Mi Hazánk pártjának helyi jelöltje. A 36 éves 4 gyermekes teológiát tanult családapa jelenleg a Magyar Jelen és a Kurucinfó főmunkatársa. A párt országos listájának 9. helyén áll.


Néhány szó a hátszeléről:


A Mi Hazánk Mozgalmat Toroczkai László és több, a Jobbikban csalódott, abból kivált párttársa hozta létre 2018-ban, miután a választások elvesztése után Vona Gábor – ígéretéhez híven – lemondott pártelnöki pozíciójáról. A Mi Hazánk önmagát harmadikutas pártként definiálja, aki sem a jelenleg regnáló kormányt, sem pedig az összefogott ellenzéket nem tartja vállalható alternatívának. A Mozgalom mind a 106 körzetben tudott jelöltet állítani.


A párt bel- és külpolitikailag is markáns véleményt képvisel, melyekhez Lantos János is tartja magát. Az egyik legmeghatározóbb nézetük a magyar identitás megőrzése, ápolása. Sokszor illetik a radikális jelzővel a pártját, ám a képviselőjelölt szerint a normalitást képviselik, s például azt tartja szélsőségnek (tehát botrányosnak), ha valaki meg akarja haladni, el akarja törölni a nemzetállamokat, a hagyományos nemi szerepeket, és minden, a magyarság tradícióból folyó értéket. „Azokat az értékeket, amelyektől mi magyarok azok vagyunk, akik vagyunk. Meggyőződésem, ezek az értékek minden becsületes magyar ember lelkében ott szunnyadnak, erre vágynak, s ha olyan kormányaink, olyan politikai "elitünk" volt az elmúlt évtizedekben, amely ettől igyekezett eltávolítani őket, a baj nagy, ilyenkor viszont gyökeres változtatásokra van szükség. Ebben áll a mi radikalitásunk.”


Az ukrán konfliktus kapcsán is ezt a nemzeti értékrendet tekinti alapvetésnek. Mint mondta, csak a magyar érdek számít, ebből kifolyólag Magyarország semmilyen módon ne vegyen részt ebben a háborúban. Ugyanakkor leszögezte, hogy a valódi menekülteket, különösképpen a kárpátaljai magyarokat kötelesek vagyunk segíteni.

A helyi problémák közül a 10-es út helyzetét (az M0-ás elkerülő mielőbbi létrejöttét), az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal fejlesztését, a választókerület közúthálózatának problémáit és a közbiztonság kérdését – és ezek mielőbbi orvoslását – tartja a legsürgősebbeknek.

Az esélyek latolgatásába nem ment bele, bár úgy érzi, hogy a Mi Hazánk országosan is sok helyen fog meglepetést okozni, azt azonban leszögezte, hogy szerinte már sokaknak elege van abból a kétpólusú politikából, amit a Fidesz és a baloldal képviselnek, a magyaroknak egy „új, friss, valódi nemzeti alternatívára van szükségük”. És hogy miért tartja magát erre alkalmasnak? Mert – szemben a fentiekkel – ő, és párttársai valóban a nép közül érkezdet, „a munkavállalói társadalom szerves részei vagyunk, itt élünk, egy vagyok én is közülük, pontosan tudom, milyen gondok foglalkoztatják őket. A mi győzelmünk az ő győzelmük is egyben.”

A teljes interjút alább olvashatják:


1. Melyik az a három legfontosabb dolog, melyet képviselőként el szeretne érni a körzetében?


Feladat van bőven, őszintén szólva nehéz is lenne rangsort felállítani. Éppen ezért ilyen szubjektív listára nem vállalkozom, felsorolom inkább azokat, amelyek különösképpen égetőek. Hazánk általános problémája a bérek alacsony szintje, a rossz munkakörülmények, ez igaz térségünkre is. Ennek megváltoztatásához kőkemény politikai akarat és ha kell, bizony állami beavatkozás szükséges. Az elmúlt 30 év kormányai szolgai módon szolgálták ki a multinacionális cégeket, maga Orbán Viktor jelentette ki, nekünk az a jó, ha olcsó munkaerőt tudunk biztosítani számukra. Ezen gyökeresen változtatni kell. Továbbá nem tűr halasztást a 10-es út helyzete, meg kell építeni az M0-ás elkerülőt, vagy pedig ésszerű keretek között más elkerülőt, mert nem állapot, hogy nem lehet emberi időben bejutni a fővárosba. A közösségi közlekedés vonattal Esztergom és Budapest között jó, de Almásfüzitő és Esztergom között hagy még maga után kívánnivalót. De említhető a választókerület közúthálózata is, amely gyalázatos állapotban van. A közbiztonság kérdése és a bűnmegelőzés is kiemelt prioritásként bír számunkra, s ebbe a kategóriába beletartozik az Esztergom kertvárosi színesfém kereskedelem és a hozzá köthető üzelmek.


2. Véleménye szerint a jelen ukrán-orosz konfliktusban milyen szerepe kell, hogy legyen Magyarországnak?


Természetesen az, hogy csak a magyar érdek számít, semmi más. Ebből kifolyólag Magyarország semmilyen módon ne vegyen részt ebben a háborúban, amely többek között az egypólusú világrend kialakítására tett amerikai törekvések miatt robbant ki, jóval korábbra nyúlnak vissza a gyökerekek, mint azt sokan gondolnák. Mindenesetre nem akarunk idegen NATO-csapatokat látni hazánkban, nem szeretnénk ezzel is veszélybe sodorni hazánkat. A valódi menekülteknek természetesen segítenünk kell, különösképpen kárpátaljai magyar nemzettestvéreinket. Azonban a Mi Hazánk határozott álláspontja, hogy a gazdasági háborúban sem szabad részt vennünk, ezért mi nem támogatnánk egyetlen olyan Oroszország elleni szankciót sem, amely árt a magyar embereknek is. E célból online petíciót is indítottunk.


3. A nyilvántartásba vett jelöltek közül kiket tart a legnagyobb vetélytársainak?
Az erőviszonyok ilyesfajta latolgatása nem kenyerem, a munkára koncentrálok kizárólag. Azok számára igyekszünk alternatívát megjeleníteni, akiknek elegük van az elmúlt 30 évből. Nyilvánvalóan Esztergom és környékén is egymásnak feszül a két nagy politikai tömb, a Fidesz és a balliberális oldal, csakhogy a rendszerváltás óta láttuk, ez hová vezet. Ahogyan azt is volt "szerencsénk" megtapasztalni, hogy fontos nemzetstratégiai kérdésekben ugyanazt mondták és tették. Ebből elég, itt Völner Pál bukása és a Jobbik árulása (a jobbikos Nunkovics Tibor a balliberálisok, tehát Gyurcsányék jelöltje) után azt gondolom, mindenki számára tiszta kell, hogy legyen a kép. Új, friss, valódi nemzeti alternatívára van szükség.


4. Hogyan látja saját esélyeit?


Meggyőződésem, hogy itt és szerte az országban komoly meglepetést fogunk okozni.


5. Miért érzi alkalmasnak magát a teljes körzet képviseletére?


Ha megnézzük a balliberális oldal és a Fidesz politikusait, kikből összetevődött az elmúlt 30 év politikai "elitje", akkor az a kép rajzolódik ki, hogy ezek a figurák nem a népből valók, nem onnan emelkedtek ki, sokukról elmondható, életükben még egyetlen percet sem dolgoztak, ennélfogva fogalmuk sincs, milyen a magyar emberek, a magyar dolgozók mindennapi élete, nem tudják, milyen a hónap végén spórolni, csekkeket fizetni. Őket egy valami érdekli, a saját bankszámlájuk. Várható-e ilyen politikusoktól, hogy megoldják az emberek gondjait? Aligha. A Mi Hazánk tagjaival a munkavállalói társadalom szerves részei vagyunk, itt élünk, egy vagyok én is közülük, pontosan tudom, milyen gondok foglalkoztatják őket. A mi győzelmünk az ő győzelmük is egyben.


6. Saját magán túl melyik másik jelöltet tudná még elképzelni a körzet alkalmas képviselőjeként?


Ha volna ilyen jelölt, nem indulnék a választáson.


7. Ön szerint szoros lesz a verseny ebben a körzetben? Mennyire látja kiegyenlítettnek az egyes jelöltek esélyeit?


Mindenképpen szoros és kiélezett versenyre számítok, ahol bármi elképzelhető. Mi így indulunk neki a küzdelemnek.


8. Véleménye szerint egy olyan radikálisabb, több botrányba is keveredett párt, mint a Mi Hazánk jelöltjeként mennyire tudja elfogadtatni magát ebben a körzetben?


Ha megkérdezi az embereket akár az én választókerületemben, mennyire érdekli, hogy a média által kreált álvalóságban milyen különféle címkéket aggatnak pártokra vagy személyekre, azt a választ fogja kapni, hogy semennyire. Innen nézve az a botrány, hogy ezek az úgynevezett véleményformálók még mindig felszínen lehetnek. Mi a normalitást képviseljük, s például azt tartom szélsőségnek (tehát botrányosnak), ha valaki meg akarja haladni, el akarja törölni a nemzetállamokat, a hagyományos nemi szerepeket, és minden, a magyarság tradícióból folyó értéket. Azokat az értékekeket, amelyektől mi magyarok azok vagyunk, akik vagyunk. Meggyőződésem, ezek az értékek minden becsületes magyar ember lelkében ott szunnyadnak, erre vágynak, s ha olyan kormányaink, olyan politikai "elitünk" volt az elmúlt évtizedekben, amely ettől igyekezett eltávolítani őket, a baj nagy, ilyenkor viszont gyökeres változtatásokra van szükség. Ebben áll a mi radikalitásunk.


9. Mely településen/településeken érzi erősnek a támogatottságát, és mely településen/településeken gyengébbnek? Mi lehet ennek az oka?


Alapvetően nem érzékelek különbséget, mindenhol érdeklődve és szimpátiával fogadtak és fogadnak minket a napokban is.


10. Melyik az a választói réteg, melyet kampánya során meg kíván győzni alkalmasságáról?
Mivel a Mi Hazánk és így én is a Kárpát-medencei összmagyarságban gondolkodunk, nem mondunk le senkiről, minden magyarhoz szólunk. Így itt, Komárom-Esztergom megye 2. számú választókerületében is, mert valljuk Szabó Dezsővel "minden magyar felelős minden magyarért".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.