Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2023. Október 17. 13:06, kedd | Helyi
Forrás: Eurohíd Alapítvány

Vármegyei gyöngyszemek a Rondellában

Vármegyei gyöngyszemek a Rondellában

2023. október 5-én nyílt meg a Komárom-Esztergom vármegye gyöngyszemei című fotókiállítás a Rondella Galériában, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

A kiállítást Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. A kiállításon látható fotók a Komárom-Esztergom vármegye gyöngyszemei fotópályázat anyagából kerültek kiválogatásra. A fotópályázatot a vármegyei önkormányzat hirdette meg 2022 végén, amatőr és profi kategóriában, vármegyei lakosoknak. A kiállítás anyaga Tatabánya után a Víz, Zene, Virág Fesztivál keretein belül a tatai Zsinagóga Kiállítóhelyen került bemutatásra, majd ősszel a lábatlani Gerenday Közösségi Házban nézhették meg az érdeklődők. Ez az esztergomi kiállítás azért is fontos számunkra, mert több esztergomi kiállító is képviselteti magát, ráadásul városunkról több gyönyörű fotót láthat a közönség.


Fotó:Adorján Attila

Popovics György elmondta, hogy a vármegyei identitás erősítése nagyon fontos és nem egy olyan dolog, amit könnyű körülírni. Ne csak magyarnak, vagy egy város polgárának érezze magát valaki, hanem vármegyeinek is. Vármegyénk természeti értékei, történelme, gazdasági eredményei mellett nem mehetünk el anélkül, hogy ne érezzük összetartozásunkat. A két darabból „összeragasztott” vármegye két végében teljesen más identitású emberek élnek, a keleti részen sok nemzetiségi település van, amelyekből a nyugati részen alig található. Egymás értékeinek, lakóhelyének, szokásainak megismerése erősítheti az összetartozás érzését. Többek közt „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázat volt hivatott arra, hogy ezt elősegítse. A projektet Steindl Balázs, Esztergom egyik alpolgármestere vezette, ennek része a most bemutatott fotókiállítás is.


Fotó:Adorján Attila

A kiállításra három kategóriában lehetett pályázni: Megyénk tájai, szépségei, értékei; Megyei életképek, középpontban az ember; Megyénk művészi szemszögből (professzionális fotósoknak). A zsűri tagjai neves megyei fotóművészek voltak: Dallos István, Juhász Attila és Szekeres János. 350 db pályamű érkezett 86 pályázótól, amelyből a zsűri 60 db fotót választott ki, hogy azt kiállításon is bemutathassuk. A kiállítás természetesen nem csak esztétikai és művészeti szempontokat helyez előtérbe, hanem ismeretek ad vármegyénkről és felkeltheti a turisztikai érdeklődést is.

A kiállítás megnyitója ezen a linken tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=md_Wbu80FoA&t=60s


A kiállítás 2023. november 5-ig látogatható az Esztergomi Vármúzeum Rondella Galériájában, hétfői napok kivételével 11:00-16:00 óra között. Ünnepi nyitva tartás: 2023. október 23. (hétfő) – nyitva, 2023. október 24. (kedd) – zárva, 2023. november 1. (szerda) – zárva. A kiállítás ingyenesen látogatható!

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.