Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Augusztus 18. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnapi pihenőnap - NGM: két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Vasárnapi pihenőnap - NGM: két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem, júniusban több mint 6 százalékkal növekedett az ágazat az egy évvel korábbihoz képest, de az első féléves adatok is hasonló mértékű emelkedést mutatnak.

Az online pénztárgépek adatai szintén alátámasztják, hogy a forgalomnövekedés a vasárnapi pihenőnap bevezetése után is folytatódott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel hétfőn.

A tárca hangsúlyozza: az elmúlt időszak adatai világosan alátámasztják, hogy - bár sokan a forgalom visszaesésével riogattak a vasárnapi pihenőnap bevezetését követően - a szabályozás nem okozott forgalomcsökkenést, az emberek alkalmazkodtak a nyitva tartás változásához, a forgalom áttevődött a hét többi napjára.

Kiemelik: nem igaz, hogy a kormány, illetve az adóhivatal korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen "kiskereskedelemre szűrt" adattal az adóhivatal nem rendelkezik. A pénztárgép-adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is - írták.

Az adatok azt mutatják, hogy a pihenőnap hatálybalépés előtti 9 hét forgalmi átlaga alig haladta meg a 142 milliárd forintot, míg a hatálybalépés utáni 20 teljes hét átlaga már közel 160 milliárd forintot tett ki. Mindemellett a KSH jelentése szerint - amely már kizárólag a kiskereskedelemre szűkítve mutatja a forgalmat - idén áprilisban 5, májusban 5,4, júniusban már 6,2 százalékkal erősödött az ágazat az előző év azonos időszakához képest, míg az első félévben a növekedés üteme szintén meghaladta a 6 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.