Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. November 05. 07:45, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Véget ért a Mars500 projekt

Véget ért a Mars500 projekt

Egy moszkvai intézet vállalta, hogy hat férfi részvételével szimulál egy Mars-missziót: az űrhajósok másfél éven át elzárva éltek. A projekt azonban a napokban véget ért, és a férfiak ismét 'visszatérhettek a Földre'.

A Mars500 projekt célja az volt, hogy a tudósok megfigyeljék, hogyan birkózik meg az emberi test egy hosszabb űrutazással - vagyis hogy milyen lenne az, ha űrhajósokat küldenének például a Marsra. A példátlan vállalkozás minden érdeklődőt lenyűgözött világszerte, hiszen az önkéntesek így másfél éven át acélcsövekbe zárva élték mindennapjaikat - írja a BBC.

A tanulmány során egy Marsra szállást is szimuláltak: ennek során három űrhajós a megfelelő védőöltözetbe öltözve sétát tett a homokkal felszórt, zárt udvaron. A tudósok elmondták: a kísérlet ideje alatt minden rendben zajlott, és egyelőre úgy tűnik, hogy a résztvevők szervezete is jól reagált a megterhelő körülményekre.

A Mars500 projektnek köszönhetően immár látjuk, hogy nem megvalósíthatatlan egy hosszabb űrutazás sem, így már bizonyos, hogy a jövőben elindulhatnak majd olyan missziók, amelyek során az űrhajósok akár távoli bolygókra is eljuthatnak - mondta Diego Urbina, az egyik résztvevő.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni