Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2012. Szeptember 06. 10:49, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/EKOKU

Évente 60 ezer forint megtakarítás az ÖkoKörben

Évente 60 ezer forint megtakarítás az ÖkoKörben

Ennyi megtakarítást ígér egy négytagú családnak a folytatódó ÖkoKor program Esztergomban is, mely a Tudatos Vásárlók Egyesülete és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület ingyenes, régiós háztartászöldítő projektje.

Az ÖkoKör nem csak a családok, fogyasztók rezsijét képes csökkenteni, hanem köszönhetően az összejöveteleknek a résztvevők kis közösségben megoszthatják egymás tapasztalatait is. A programot a szervezők olyanoknak ajánlják, akik mindig is szerették volna zöldíteni a háztartásukat, de egyedül túl nagy falatnak tűnt. Az ÖkoKörökben ez azonban szakemberekkel és különféle módszerekkel együtt könnyebben elindulhat és eredményt hozhat.

A háztartási kiadások csökkentése ráadásul a környezetvédelmi szempontból is jelentős, hiszen így kevesebb hulladékot termelnek (élelmiszerekből, csomagolóanyagokból) a családok és jelentősen apadnak az energiafelhasználásuk (víz, villany, gáz) is.

A programba csoportvezetők és csoporttagok jelentkezését várja az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és az Tudatos Vásárlók Egyesülete, csoportvezetőnek pedig bárki jelentkezhet, nem kell hozzá előképzettség, elég a lelkesedés és a szervező alkat. A leendő csoportvezetők számára a Tudatos Vásárlók Egyesülete ingyenes trénerképzést tart, majd részt vehetnek a csoportok szervezésében.

Ezt követően az 5-12 fős ÖkoKörök 2-3 hónapig járnak össze összesen kilenc alkalommal, mialatt az ÖkoKörök kézikönyv, és még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz és hulladék), amelyekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek.

A program eddigi eredményei rendkívül bíztatóak, hiszen az ÖkoKörökben már részvettek háztartásonként átlagosan közel 600 liter vizet, 7 kilowattóra villamos áramot és 18 köbméter földgázt spóroltak meg, fél kilóval kevesebb élelmiszert dobtak a kukába és másfél kilóval kevesebb vegyes hulladékot termeltek heti szinten.

A programról további információ a www.tudatosvasarlo.hu/okokorok oldalon található, jelentkezni pedig az ÖkoKörökbe a tve@tve.hu emailcímen lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 24. 19:28, szombat | Helyi

Elégedetten zárja az évet a Kivirágzó Esztergomért Alapítvány

Köszönik Mindenkinek az eddigi bizalmat, támogatást és a sok lehetőséget. Jövő tavasszal újult erővel folytatják.

2022. December 16. 14:34, péntek | Helyi

SIKERES KIÁLLÍTÁSOK AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN

Az Eurohíd Alapítvány 2021 végén szomorú szívvel hagyta el a kiállításoknak majd 10 esztendeig otthont adó Rondella Galériát.

2022. December 15. 14:26, csütörtök | Helyi

Esztergomi intézményt is támogat a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. mintegy 600 ezer forinttal támogatta az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumot, melyből okostáblát vásároltak a kémiaterembe. Az oktatást segítő eszközt december 14-én, szerdán adták át.

2022. December 08. 16:49, csütörtök | Helyi

MEGNYÍLT A X. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány szokásos adventi kiállítását a Kapcsolatok Házában, X. Művészet Esztergomért címmel.