Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Szeptember 06. 10:49, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/EKOKU

Évente 60 ezer forint megtakarítás az ÖkoKörben

Évente 60 ezer forint megtakarítás az ÖkoKörben

Ennyi megtakarítást ígér egy négytagú családnak a folytatódó ÖkoKor program Esztergomban is, mely a Tudatos Vásárlók Egyesülete és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület ingyenes, régiós háztartászöldítő projektje.

Az ÖkoKör nem csak a családok, fogyasztók rezsijét képes csökkenteni, hanem köszönhetően az összejöveteleknek a résztvevők kis közösségben megoszthatják egymás tapasztalatait is. A programot a szervezők olyanoknak ajánlják, akik mindig is szerették volna zöldíteni a háztartásukat, de egyedül túl nagy falatnak tűnt. Az ÖkoKörökben ez azonban szakemberekkel és különféle módszerekkel együtt könnyebben elindulhat és eredményt hozhat.

A háztartási kiadások csökkentése ráadásul a környezetvédelmi szempontból is jelentős, hiszen így kevesebb hulladékot termelnek (élelmiszerekből, csomagolóanyagokból) a családok és jelentősen apadnak az energiafelhasználásuk (víz, villany, gáz) is.

A programba csoportvezetők és csoporttagok jelentkezését várja az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és az Tudatos Vásárlók Egyesülete, csoportvezetőnek pedig bárki jelentkezhet, nem kell hozzá előképzettség, elég a lelkesedés és a szervező alkat. A leendő csoportvezetők számára a Tudatos Vásárlók Egyesülete ingyenes trénerképzést tart, majd részt vehetnek a csoportok szervezésében.

Ezt követően az 5-12 fős ÖkoKörök 2-3 hónapig járnak össze összesen kilenc alkalommal, mialatt az ÖkoKörök kézikönyv, és még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz és hulladék), amelyekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek.

A program eddigi eredményei rendkívül bíztatóak, hiszen az ÖkoKörökben már részvettek háztartásonként átlagosan közel 600 liter vizet, 7 kilowattóra villamos áramot és 18 köbméter földgázt spóroltak meg, fél kilóval kevesebb élelmiszert dobtak a kukába és másfél kilóval kevesebb vegyes hulladékot termeltek heti szinten.

A programról további információ a www.tudatosvasarlo.hu/okokorok oldalon található, jelentkezni pedig az ÖkoKörökbe a tve@tve.hu emailcímen lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.