Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Április 27. 17:21, kedd | Helyi
Forrás: Bird Mánia

Veszélyben lehetnek házi kedvenceink. Súlyosan fertőzött, végstádiumban lévő szopornyicás rókákat találtak a környéken.

Veszélyben lehetnek házi kedvenceink. Súlyosan fertőzött, végstádiumban lévő szopornyicás rókákat találtak a környéken.

A dömösi BirdMania – Madárpark és Vadmadár-mentőközpontba tíz nap alatt két végstádiumos szopornyica fertőzött róka került be a környékről.

A mentőközpont a facebook oldalán osztotta meg a bejegyzést, azzal a szándékkal, hogy felhívja a környéken élők és a kirándulók figyelmét arra, hogy a rendkívül veszélyes fertőzést azok a házi kedvencek is elkaphatják, akik kijárnak az erdőbe, vagy a gazdikkal túráznak.

A mentőközpont tájékoztatása szerint a szopornyica emberre nem, de kutyára igen veszélyes betegség. Macskák is el tudják kapni, de ők nem betegszenek bele, viszont terjeszteni tudják. Emiatt hiába gondolják azt az ebtulajdonosok, hogy a kutyájuk nem megy ki a kertből, ez esetben veszélynek vannak kitéve, mert a kertbe betévedő macskák hozzák-viszik a betegséget.
Egyetlen hatásos védekezés, megelőzés a kutyák esetében az szoponyica elleni (kombinált) oltás, amit időről időre ismételni kell. Javaslom, KÉREM, minden környékbeli kutya gazda ellenőrizze a kutyája oltottságát, ha kell, pótolja, vagy frissítse azt.” – írja a Bird Mania.
A szopornyica elsősorban a kutyák fertőző megbetegedése, amely gyakran az állat pusztulásával jár. A betegség először hasmenéssel kezdődik, majd pár tünetmentes nap után megtámadhatja az emésztőrendszert, a légzőszerveket vagy az idegrendszert. Jellemző tünetei a magas láz, a szem kötőhártya-gyulladása, szem- és orrváladékozás, reszelős légzés és köhögés, hányás, étvágytalanság és letargia, valamint az orr és a talpak elszarusodása, megkeményedése.

Előrehaladott stádiumban súlyos idegrendszeri tünetek, - rángatózás jelentkezhetnek. A fiatal kutyák akár 80%-a elhullhat a fertőzést követően; a felnőtt állatok esetén ez kb. 30-50%.
A menttőközpont arra is felhívja a figyelmet, hogy ha az állat megbetegedett, akkor nincsen gyógymód, gyógyszer, ami segíthetne rajta. A tüneteket lehet enyhíteni, de végső soron csak reménykedni lehet benne, hogy házi kedvencünk felépül.

Fotó: Animal Aid/ Youtube

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 12:11, csütörtök | Helyi

Itt a „Magyar Róma!” címmel, két útvonalon indítja újra várostörténeti sétáit a Cathedralis Tours

Május 1 és október 30 között hétvégenként pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt a Vízivárost és a Várhegyet, szombaton és vasárnap délutánonként pedig a Szent Tamás-hegyet és történetét ismerhetik meg a résztvevők.

2021. Május 06. 07:46, csütörtök | Helyi

Újra látogatható a dömösi prépostság altemploma

Május 8-tól szervezetten látogatható a prépostság altemploma. A lelkiségi programokra még várni kell, de a vezetett műemléki bemutatás már most szombattól elérhető lesz.

2021. Május 06. 06:28, csütörtök | Helyi

Indulnak a bunker és orchidea túrák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park május 8-tól újra megtartja vezetett túráit a Strázsa-hegyen és környékén, amelyekre már most lehet jelentkezni.

2021. Május 05. 08:03, szerda | Helyi

Hagyományos esztergomi Mindszenty-szentmise

Május 8-án, 10.30 órától engesztelő szentmisét mutatnak be az Esztergomi Prímási Bazilikában Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros újratemetésének 30. évfordulóján.