Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Február 18. 09:50, hétfő | Helyi

Veszélyes a szállópor Esztergomban

Veszélyes a szállópor Esztergomban

Meghaladta a tájékoztatási értéket Esztergomban a szállópor koncentrációja az elmúlt napokban, melyre a katasztrófavédelem esztergomi kirendeltsége hívta fel a figyelmet. Aki teheti keveset legyen a szabadban! Közlemény!

„Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint Esztergom város területén az elmúlt két napokon (2013. 02. 14-15.) mért PM10 aerosol koncentráció meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. (75 µg/m3)

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetettek lehetnek a gyermekek, az idősek és a légúti betegségben szenvedők.

Emiatt azt javasoljuk, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.

Javasolt a lakosság számára, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedési eszközökkel.”

Stolczenberger Tibor tű.
alezredes, tanácsos, kirendeltségvezető
Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT