Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyesek a koffeintartalmú energiaitalok, különösen tinédzserekre s különösen akkor, hogyha azt alkohollal párosítják - figyelmeztetnek a szakemberek a kxlf.com cikkében. Az energiaital ugyanis álmatlanságot, heves szívverést, magas vérnyomást, szorongást és elhízást okozhat, s ezek a tünetek alkohollal párosítva felerősödhetnek.

Ezen kívül alkohollal párosítva egyéb mellékhatásai is lehetnek az energiaitaloknak, mint az ittas vezetés vagy a kockázatos szexuális kapcsolat. Ezek az italok tehát igen veszélyesek lehetnek, különösen a tinédzserek számára.

Egyrészt túl sok koffeint és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás szintén kiváló, s ráadásul egészségesebb energiaszerző források.

A tinédzserek nem elég óvatosak, ezért gyakran keverik alkohollal az energiaitalt. Egy pohár energiaital alkohollal párosítva a szakértők szerint olyan, mintha egy üveg bort és néhány csésze kávét megivott volna az illető. Amíg egy csésze kávé 100 mg koffeint tartalmaz, addig egy doboz energiaital 160 mg-ot. Tinédzserek számára pedig 100 mg-nál több koffein elfogyasztása egy nap káros lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.