Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Március 25. 11:49, csütörtök | Helyi
Forrás: Magyar Rendőrség Bűnmegelőzési Alosztály

Vigyázat! SMS-ben érkezhet a kártékony kód.

Vigyázat! SMS-ben érkezhet a kártékony kód.

A csalók csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket, amelyeknek egyetlen célja , hogy hozzáférjenek az eszközön tárolt
adatokhoz.


A karantén-szabályok életbe lépése óta jelentősenmegemelkedett az internetes vásárlások, valamint acsomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma.

Ahelyzet új lehetőséget teremtett a kiberbűnözőknek arra,kompromittálják az elektronikus kommunikációt, ésezek felhasználásával további bűncselekményeket
kövessenek el.
Az elmúlt napokban több lakossági bejelentést is érkezett a rendőrségre olyan SMS üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüliérkezésére emlékeztetik.

Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamelycsomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ottsemmilyen funkció nem érhető el.

Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogatótelefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazásttelepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tároltadatokhoz. A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint,
melyeken települést követően az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt
adatokhoz is hozzáférhet.
Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat!
A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a
csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
Vegye figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukrairányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez!

A legtöbb esetbena szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várhatóidőpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes
megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez márlátszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be!

Az androidoseszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésénekengedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is,amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Magyar Rendőrség Bűnmegelőzési Alosztály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.