Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Május 08. 09:44, szerda | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Vigyázzunk a viharos veszélyekkel

Vigyázzunk a viharos veszélyekkel

Számos veszélyt rejt magában a tavasz, a nyár. Megérkezett ugyan a jó idő, a meleg, de mostanság nem ritkák a hirtelen kialakuló heves záporok és zivatarok, melyet szélvihar, villámlás kísérhet.

A 90 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes, szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze, közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki, nyilatkozta Stolczenberger Klára, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Fontos, hogy ilyenkor megőrizzük nyugalmunkat. Keressünk védett helyet, például aluljárót, vagy biztonságos épületet. A fáktól, épületektől távol közlekedjünk, hogy a letört ágak, cserepek ne okozzanak sérülést. Csónakázni, fürdőzni erős viharban életveszélyes! Nagyobb vízfelület fölött összefüggő vízfüggöny alakulhat ki, emiatt jó úszók is megfulladhatnak, a csónakot felboríthatja az erős szél. Vegyük komolyan a viharjelzéseket!” – tette hozzá a szóvivő.

Ilyenkor a tűz is veszélyes lehet, éppen ezért a szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet eloltani (pl. gazégetés kertben, tábortűz, szalonnasütés, kerti parti).

Vigyázzunk a viharos veszélyekkel

A nyári viharokkal járó másik gyakori jelenég a villámlás. Az emberek legnagyobb része, legyen az felnőtt vagy gyerek, fél a villámlástól.

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová. A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Kerüljük a nedves talajt, azonnal hagyjuk el a vízfelületeket. Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb” – hangsúlyozta a szakember.

A záporok, zivatarok idején hirtelen lezúduló eső a kis vízfolyások gyors áradását okozhatja, ezáltal helyi vízkárok alakulhatnak ki. Ezért fontos, hogy mindenki – az önkormányzatok, az állampolgárok, a települések vezetői – kiemelt figyelmet fordítsanak a belterületi vízelvezető árkok karbantartására, tisztítására. Fontos a vízelvezetők kiépítése a külterületeken is, ezzel megelőzve, hogy hirtelen érkező eső földet, törmeléket mosson a közlekedési útvonalakra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT