Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Május 20. 10:23, csütörtök | Helyi

Meleg színű virágokkal szépíti egy alapítvány Esztergomot

Meleg színű virágokkal szépíti egy alapítvány Esztergomot

A tegnapi napon pompás futómuskátlik kerültek a Széchenyi tér és a Bottyán híd kandelábereire felfüggesztett virágtartókba. A növényeket a Kivirágzó Esztergomért Alapítvány vásárolta és helyeztette ki.

Az InfoEsztergom megkereste Tőkei-Veszely Andreát az alapítvány kuratóriumának elnökét, akit a mostani projekt kapcsán az alapítványról és a jövőbeni terveikről is kérdeztünk.

A kuratórium elnöke elmondta, hogy a Kivirágzó Esztergomért Alapítvány első, megvalósult terve - amely sok munka és szervezés és támogatói hozzájárulás eredményeképpen jöhetett létre - a Széchenyi téri kandeláber sor, illetve a Bottyán híd „felvirágoztatása” volt. Ezzel egy régi álom vált valóra.
Már a kihelyezés közben sok pozitív visszajelzést kaptak és az alapítvány Facebook oldalán tett bejegyzés szinte felrobbantotta a közösségi hálót, annyi reakció és komment érkezett, de sokan gratuláltak személyesen is a nagyszerű, szemet gyönyörködtető kezdeményezéshez.


Az alapítvány további tervei között szerepel újabb, olyan virágágyások kialakítása, amelyekben az egynyári virágok mellett évelő bokrok is helyet kapnak majd, hogy ne kelljen évente annyi évelő virágot vásárolni, majd zöldhulladékként kidobni. Az évelő növényekkel viszont az év minden időszakában lesz valami szép, ami díszíti az ágyásokat. Szeretnének beszerezni a városképbe illő újabb virágládákat, a Három Szerecsen ház előtti három virágláda alját besűríteni kisebb évelő bokrokkal és színt adni neki egynyári virágokkal.

Talán még idén a Kossuth hídra is sikerül virágtartókat vásárolni, felszerelni és beültetni. Ez utóbbi nagyon nagy falat az alapítványnak, de mindenképp szeretnék megvalósítani.

Tőkei-Veszely Andrea az indulásról elmondta, hogy az alapítvány ötlete még tavaly nyáron, egy baráti beszélgetés során merült fel először. Ott került szóba, hogy Esztergomot szerető civilként miként lehetne hozzájárulni a város szebbé tételéhez. Ahogyan az lenni szokott, ötletek sokasága került elő, de egy momentum, - színt vinni az ódon falak közé, az minden gondolatban benne volt. Így esett a választás a virágosításra és azért, hogy ez ne csak egyszeri, hanem hosszú távon is sikeres projekt legyen olyan formát kerestek, amely több egy baráti társaságnál.

Végül egy alapítvány létrehozása mellett döntöttek- mondta Andrea, aki hozzátette, hogy céljuk és mottójuk is egyben a következő: „Egy sajátos zöld program keretében színt adni a városnak, hogy mindig lássuk mosolyát”. Ha a város szépségéhez színes virágokon, új virágtartókon, virágágyásokon keresztül tudunk „hozzátenni” akkor már volt értelme a megalakulásnak.” - hangsúlyozta a kuratórium elnöke.


Az alapítvány rövid és hosszú távon is szeretne hozzájárulni egy élhetőbb, kulturáltabb és vonzóbb Esztergom megteremtéséhez, nem helyettesítve, hanem kiegészítve az önkormányzat ez irányú tevékenységét.
A kuratórium elnöke külön kiemelte, hogy a Széchenyi téri virágosítás kapcsán szeretnének köszönetet mondani Laczkó Zoltánné Mártának a sok segítségért, Petrik Zsoltnak a virágkosarak magasba emeléséért, Nyári Steindl Andreának a fotókért, a Zöld- Út Esztergom Kft.-nek a kihelyezésért és nem utolsó sorban Juhos Tamásnak a csodálatos virágkosarak megalkotásáért.
Andrea elmondta még, hogy az alapítvány , segítőkész és együttműködő partnerre talált az önkormányzatban, aki mindenben támogatta a mostani projektet.

Sok-sok megálmodott ötlet van még a listájukon, de ezek megvalósításához jelentősebb anyagi forrásra van szükség. Az alapítvány bízik abban, hogy az eddigi támogatók listája bővülni fog a jövőben, ezért aki úgy érzi, hogy akár csak minimális összeggel is szeretné támogatni a Kivirágzó Esztergomért Alapítvány városszépítő munkáját, az a megadott számlaszámra küldhet hozzájárulást.

Bankszámlaszám: Kivirágzó Esztergomért Alapítvány
K&H Bank
10403648-50526980-65551009


Az alapítvány eddigi támogatói: Horváth Mihály, Sasvári Béla, Sasvári Viktor,
Dr. Szivek Norbert, Kóbor Miklós, Koloszár Szilárd, Szentkirályi Ádám, Geletey György, Torma László, Somfai György, Tőkei Zoltán, Buzás Zsolt, Dr. Fejesné Gyurján Ildikó, Dr. Szántó Tamás, Alberti György (Albelt Kft), Dr. Alberti Péter, Dankó Lászlóné, Neuzer Kft (Neuzer András) Zöld Pázsit Centrum (Kemp Máté).

Az alapítvány tevékenységét nyomon követhetjük Facebook oldalukon: https://www.facebook.com/kiviragzoesztergomert

Fotók: Kivirágzó Esztergomért Alapítvány Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.