Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Október 23. 21:37, péntek | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Visszakaphatja nevét a Petőfi-iskola, megújulhat a Hősök tere, filmforgatás

Visszakaphatja nevét a Petőfi-iskola, megújulhat a Hősök tere, filmforgatás

Visszakaphatja nevét a Petőfi-iskola, megújulhat a Hősök tere, indul a régiségvárás a főtéren, műfüves pálya Kertvárosban, új Vitarával vigyázzák a közrendet a rendőrök, az Üvegtigris rendezője forgat Pilisszentléleken.

Rendhagyó módon, a Városháza falán elhelyezett emléktáblánál történő októberi 23. előtt tisztelgő megemlékezéssel kezdődött október 22-én a képviselő-testületi ülés, amelyen ezúttal Alberti Péter, Juhász István, Sasvári Viktor és Stámusz Andrea képviselők nem tudtak részt venni egyéb elfoglaltságaik miatt.
Módosították Esztergom Város Beszerzési Szabályzatát: a döntés alapján azon árubeszerzés, építési beruházás, szolgáltatás igénybevétele esetén, ahol az ellenérték nem haladja meg a nettó kettőszázezer Forintot, a kötelezettségvállalás megrendelő és szerződés formájában is történhet. Nettó kettőszázezer Forintot meghaladó beszerzés kizárólag szerződéses formában vállalható, annak érdekében, hogy a közpénzek felhasználása szigorúbb keretek között történjen.

A testület helyt adott az I-PRO Hungary Kft. kérelmének, és annak megfelelően módosította Esztergom-Kertváros helyi építési szabályzatáról szóló rendeletét, így az I-PRO Hungary számára megnyílt a lehetőség a tervezett üzemépület-bővítés előtt. Szintén a helyi építési szabályzatáról és szabályozásáról rendelet módosítása volt szükséges az intermodális csomópont (IMCS) kiépítésének tervezéséhez, amelyről szintén döntést hozott a képviselő-testület.
Döntés született a gyermekek napközbeni ellátási térítési díjának megállapításáról eleget téve ezzel a kormányhivatal korábbi törvényességi felhívásának.


Ismét Petőfi-suli lehet a Szent Imréből
A képviselők elvi hozzájárulásukról biztosították a Szent Imre Általános Iskola névváltozásra irányuló kérelméhez. A Szent Imre Általános Iskola azzal kereste meg az Önkormányzatot, 2015. szeptember 24-én, hogy az intézmény ismételten a Petőfi Sándor Általános Iskola nevet használhassa. Kérésüket többek között azzal indokolták, hogy az intézményt a szájhagyomány szerint a városban Petőfi Iskolának nevezik, Petőfi dombormű van az iskolán, az épületben Petőfi szobor található, az alapítvány elnevezése szintén a költő nevét viseli, továbbá a városban található még egy ugyanilyen nevű intézmény, a Szent Imre Gimnázium és Szakközépiskola.


Támogatott alapítványok, Esztergom és Vidéke kiadói jogai
A testület döntött továbbá több alapítványi támogatási kérelemről is: a Gadányi Jenő Művészeti Műhely Alapítvány könyvkiadását 400 ezer forinttal, a Balassa Bálint Múzeumért Alapítvány által a Babits Mihály Emlékház haladéktalanul szükségessé vált tetőjavítási munkálatai egymillió forinttal támogatta. A képviselők döntöttek továbbá a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon kérelméről is: ez alapján év végéig egy fő új munkatársat tud alkalmazni az Alapítvány, amelyhez az önkormányzat 400.500 forinttal támogat.

Következő napirendként az Esztergom és Vidéke Társadalmi és Kulturális Folyóirat kiadói jogainak a Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület számára történő átruházását tárgyalta. A lapot több éve ez az egyesület adja ki, eddig azonban nem történt meg az ehhez szükséges szerződések megkötése. Az önkormányzat továbbra is fenntartja magának az alapítói jogokat, azonban a kiadói jogokat átruházz az egyesület részére.

Megújulhat a Hősök tere
Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött hogy részt vesz a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány által meghirdetett „az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása” című pályázaton, az „esztergomi Hősök terén található, első világháború áldozatai emlékére állított emlékmű és környezetének megújítása címmel”. Az önkormányzat egymillió forint önrészt biztosít a

Régiségvásár, bioszféra rezervátum
Novembertől kezdődőn minden hónap második napján 06-16 óra között Régiség- és Értékvásárt szervez az önkormányzat a Széchenyi téren. Az első vásárra november 8-án várják az érdeklődőket.

A képviselők – tekintettel arra, hogy az illetékes szakbizottság nem tárgyalta – a következő testületi ülésen döntenek arról, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kérésnek megfelelően a Pilisi Bioszféra Rezervátum átmeneti zónájába legyen besorolva Esztergom közigazgatási területe.

A Budapesttől északra, a Duna jobb partján emelkedő, erdővel borított hegyvidéket – melyhez Esztergom is tartozik – az UNESCO 1981. február 17-én bioszféra rezervátum címmel tüntette ki. A Pilisi Bioszféra Rezervátum 1997 óta része az akkor létrehozott Duna-Ipoly Nemzeti Parknak is. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban együttműködési megállapodásban rögzítette, hogy közösen gondoskodnak a bioszféra rezervátum biológiai sokféleségének, fajainak, élőhelyeinek megőrzéséről. A bioszféra rezervátumok kijelölésének egyik célja, hogy az embert a bioszféra részének tekintve lehetővé tegye a kulturális és ökológiai szempontból fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődést. Az átmeneti övezetbe nem védett természeti területek – akár belterületek is – bekerülhetnek. Ez a kijelölés a jelenlegi területhasználatokat tekintve korlátozást nem jelent, ugyanakkor a kijelölt területek a bioszféra rezervátum részei lesznek, jogosulttá válnak ennek a címnek a viselésére.

Ingatlanhasználattal kapcsolatos döntések
A testület döntött a Pro Sanite Bt. által a Béke téren működő orvosi rendelőnek hely adó épületre vonatkozó szerződés módosításáról, továbbá ismételten pályázatot írt ki a Széchenyi tér 16. szám alatti ingatlanra. Az egykori Széchenyi étteremre korábban ketten is jelentkeztek, a nyertes pályázó azonban a szerződés megkötését megelőzően visszalépett. A testület elutasította a GranBóker Kft. Széchenyi tér 5. szám alatti helyiség bérbevételére irányuló kérelmét, ugyanazzal az indoklással, mint korábban, miszerint a teret turisztikai, idegenforgalmi és vendéglátási célokra kívánja hasznosítani az önkormányzat. A testület jóváhagyta a Déda-tó környékén található, önkormányzati tulajdonú mintegy 950 négyzetméteres zártkert besorolású területre vonatkozó bérleti kérelmet, valamint pályázatot írt ki a köznyelvben „kórházpince” néven ismert ingatlan bérbevételére.
A sürgősségi napirendi pontok között az önkormányzat döntött arról, hogy lemond elővásárlási jogáról egy külterületi (hrsz.: 0933/143) szántó esetében, valamint arról, hogy meghosszabbítja a CIB Bank bérleti szerződését. Szintén sürgősségi napirendként tárgyalták és fogadták el.


A képviselők tárgyalták a Városüzemeltetési Iroda költségvetési átcsoportosítási kérelmét: a Magvető-szoborért kapott állami kárpótlást is felhasználva újítják fel a Baross Gábor utca 3. szám alatti épület, amely a Szociális Családsegítő és Gyermekjóléti Központnak adna helyett. Utóbbi létrehozását kötelező feladatként jelölte meg az állam, január 1-től ennek eleget kell tennie Esztergomnak. A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy az épület közösségi központként is funkcionálna az átalakítást követően. Romanek Etelka polgármester javaslatára a napirendet visszavonták, további tárgyalásra javasolva azt, különös tekintettel arra, hogy a Magvető-szoborért kapott kártérítést mindenképpen az eredeti terveknek megfelelően, a körzetben élők javára szolgáló beruházásokra kell fordítani.


Műfüves pálya Esztergom-Kertvárosban
A testület még szeptemberben döntött arról, hogy Esztergom-részt vesz a Magyar Labdarúgó Szövetség Országos Pályaépítési Program pályázatán. A Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság a 800.000.-Ftot hagyott jóvá, ezen pályázat biztosítékaként, amely átutalásra is került a megfelelő számlaszámra. A képviselők ezúttal hozzájárultak ahhoz, hogy az Önkormányzat együttműködési megállapodást kössön az Egészséges Testért - Egészséges Lélekért Egyesülettel és az Esztergomi Arany János Általános Iskola fenntartójával, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, mint szakmai partnerrel a pályázat lebonyolítása érdekében.

Új Vitarával segíti az esztergomi rendőröket a Suzuki
A Magyar Suzuki Zrt. felajánlásának köszönhetően egy új, Suzuki Vitara gépjárművel bővül az esztergomi kapitányság járműállománya. A Suzuki ezzel Esztergom Város közbiztonságát, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság bűnüldözési és bűnmegelőzési tevékenységét i kívánja támogatni. A rendvédelmi szervek adományok elfogadásának rendjéről szóló jogszabályok alapján azonban a támogatás csak az önkormányzat közreműködésével biztosítható. Ennek megfelelően a Magyar Suzuki zrt. a tulajdonában álló Suzuki Vitara típusú gépjárművet ingyenesen az Önkormányzat rendelkezésére bocsátja, az Önkormányzat pedig továbbadományozza a gépjárművet a rendőrség részére.

Filmforgatás Pilisszentléleken
Az Üvegtigris, Beugró és egyéb produkciók rendezője, Kapitány Iván és stábja egy előzetes epizódot forgat november elején a jövőre tervezett, több részes sorozatból Pilisszentléleken. Az eredetileg Szlovákiában már sugárzott, Horná-Dolná (Alvég-Felvég) néven futó vígjátéksorozat magyar verziójában többek között Csuja Imre, Reviczky Gábor játsszák a főszerepet. Amennyiben az előzetes epizóddal elégedett a produkciós iroda, úgy jövőre hosszabb időre filmforgatás helyszíne lehet Pilisszentlélek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.