Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Július 07. 07:52, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Visszanyeri régi pompáját az Ördöglovas kastélya - FOTÓK és LÁTVÁNYTERVEK

Visszanyeri régi pompáját az Ördöglovas kastélya - FOTÓK és LÁTVÁNYTERVEK

Megújul a bajnai Sándor-Metternic kastély, köszönhetően a Nemzeti Kastélyprogramnak és Nemzeti Várprogramnak.

„A Sándor-Metternich kastélyt a kommunizmus idején szinte teljesen tönkretették. A falfestményeket elpusztították, a bútorokat ellopták, végül gépállomásként használták. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram jóvoltából hamarosan visszanyeri régi pompáját” – fejtette ki Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán.

Bajna legmagasabb pontján áll Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélyegyüttese, az Ördöglovas kastély, azaz a Sándor-Metternich-kastély.

A grófi ranggal rendelkező Sándor család több birtokkal rendelkezett, amikor 1696-ban megvásárolták Bajnát a Both családtól és uradalom rendszerük központjává emelték a falut. Sándor Menyhért ekkor még Esztergomban élt, a mai kastély helyére a helyi gazdag vadállomány miatt vadászlakot építtetett és vadaskerttel vonta körül.

A család leghíresebb tagja Sándor Móric volt, akit egész Európában Ördöglovasként ismertek köszönhetően saját testi épségét is veszélyeztető lovas mutatványainak.

Sándor Móric kocsikon ugratott át, de ugrott le lóval a bajnai kastély erkélyéről is, sőt megemlékezések szerint a kastélyban is sokszor lóval közlekedett.

A második világháború után állami kézbe került épület állapota az évtizedek múlásával romlott, néhány állagmegóvási munka ellenére sem sikerült megtartani a rezidencia pompáját. Az állapotromlás leginkább a belső tereket sínylették meg. A kormány Kastélyprogramja azonban most változást hoz a község és a kastély életében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.