Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 05. 18:27, szerda | PR

Vitaminpótlás tél végén

Vitaminpótlás tél végén

A téli időszak mindannyiunk számára nagy kihívást jelent a vitaminpótlás terén. Hogyan tudjuk természetes forrásból pótolni a hiányzó vitaminokat?

Az egészséges táplálkozás télen talán még fontosabb, mint az év más időszakaiban. Ha odafigyelsz arra, hogy milyen ételeket eszel, akkor már az étkezéssel tudod pótolni a szervezeted számára szükséges vitaminokat.

Zöldség, gyümölcs, saláták télen
Télen nem egy jó saláta az első gondolatod, amikor megéhezel, de törekedj rá, hogy egy étkezés során mindig fogyassz valamilyen nyers zöldséget. Köretként is tökéletes választás egy ízletes saláta színes zöldségekből, olívaolajjal meglocsolva.
Vannak olyan zöldségek, amelyek megfőzve is megtartják ásványianyag tartalmuk jelentős részét. Ilyen például a spenót. A spenót A, K és C-vitaminból tartalmazza a legtöbbet, emellett különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és folsavban. A bébispenótot nyersen is fogyaszthatod, készülhet belőle például egy finom spenót saláta naranccsal és dióval.

Ha mégsem eszel rendszeresen nyers zöldséget, akkor a megfelelő vitaminpótláshoz gyümölcsöt érdemes fogyasztani. A gyümölcsevéshez ráadásul asztalhoz sem kell ülni, egy almát útközben is el tudsz rágcsálni.

Savanyúságok
Télen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a savanyúság fogyasztására is. A savanyú káposztának kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, a cékla pedig a vas egyik természetes forrása.



D-vitamin
A fényhiány miatt a D-vitamint is pótolni kell, mert a D-vitamin hiány számos betegséghez vezethet. Ha nem cseppeket vagy tablettát szeretnél szedni, akkor télen egyél több tojássárgáját, tőkehalmájat friss pirítóssal, vagy lazacot. A halakban ráadásul kitűnő omega-3 zsírsav források, amely szintén fontos szervezetünk számára.

Ha közeleg a tavasz
Az első hóvirágokkal megjelennek az első olyan alapanyagok is a piacokon, amelyekkel könnyebb és élvezetesebb is a vitaminpótlás. Az első ilyen tavaszi hírmondó a medvehagyma, amelyet megfigyelések szerint a téli álmukból ébredő medvék is nagy mennyiségben fogyasztanak. A medvehagyma nagyszerű C-vitamin forrás, ezen kívül A- és B3-vitamint is tartalmaz, segíti az emésztést és megvéd a kórokozóktól.
Sokféle finomság készíthető ebből a zsenge tavaszi növényből; medvehagyma leves, medvehagyma pesto, medvehagymás pogácsa, de ha csak friss vízzel lemosod és egy friss vajas zsemlére ráteszed, akkor is imádni fogod.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.