Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 10. 10:41, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/police.hu

Vitték az idősek megtakarított pénzét - régi-új trükkel próbálkoznak a csalók

Vitték az idősek megtakarított pénzét - régi-új trükkel próbálkoznak a csalók

Két időset is kifosztottak a közelmúltban trükkösök Tatabányán. Az áramszolgáltató munkatársának adták ki magukat és vitték a megtakarított pénzt. A rendőrség újra felhívja a figyelmet a csalásokra!

Egy 82 éves tatabányai lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2017.04.27-én 11 óra körül a lakásában az áramszolgáltató alkalmazottjának kiadva magát bement túlfizetésre való hivatkozással a sértett figyelmét elterelve a lakásból eltulajdonította a sértett megtakarított pénzét.

Egy 77 éves tatabányai lakos tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen, akik 05.05-én 15 órakor magukat az E-On munkatársának kiadva bementek a sértett lakásába és konnektorokat ellenőrizte, majd figyelmetlenségemet kihasználva ellopták nyugdíját és készpénzét.


Figyeljünk a trükkös tolvajokra!
A simulékony modorú idegenek gyakran személyes tartalmú információkkal igyekeznek manipulálni az áldozatokat. Pénzzel kecsegtetnek, vagy meghatóan viselkednek. Magabiztos fellépéssel, közműszolgáltatók, segélyszervezetek, hatóságok nevével élnek vissza és így jutnak be illetéktelenül otthonainkba, így férkőznek áldozataik bizalmába.

A trükkös tolvajok történetei sántítanak, mert:
- A bankok nem mennek házhoz azért, mert ajándék pénzt szeretnének adni.
- A szolgáltatók jelzik előre, ha kiszállnak a helyszínre, és nem visznek helyszínre készpénzt.
- A rokonok, ha megsérülnek, nem idegeneket, még csak nem is barátokat kérnek meg, hogy menjenek el pénzért.
- A rokonok nem idegennek üzennek, személyesen, telefonon beszélik meg a problémákat.
- Ha nagy baj történt, vagy ismerős, vagy a hatóságok keresik fel a hozzátartozót, pénzt biztosan nem kérnek.
- Az orvos nem megy hívatlanul vagy előzetes jelzés nélkül.
- Az önkormányzatok nem mérik fel azt, hogy kinek vigyenek majd házhoz pénzt és nem hoznak házhoz szociális segélyt. Dolgozóik rendelkeznek fényképes igazolványokkal, konkrét ügyekkel foglalkoznak és leellenőrizhetőek.
- Aki rosszul van jellemzően nem magánházakhoz csenget be.
- A házhoz jövő „jó” üzletek csak az árusnak kedveznek. Jellemző a vásárlási vagy eladási szándékkal történő házalás, mint például fa, burgonya vagy hagyma eladás, vasanyag, régi használati tárgyak megvásárlása is. Lényeges, hogy az átadott összeg több legyen, mint az áru értéke, ezért abból vissza kelljen adni a gyanútlan sértettnek. Eközben figyelik meg, hogy hol tárolja a megtakarítását, majd a sértett figyelmét elterelve gyorsan elemelik a félretett pénzt, ezután sietősen távoznak.

Kér a rendőrség mindenkit:
Vigyázzon magára és értékeire! Ennek érdekében arra figyeljen, hogy csak olyan személyt engedjen be lakásába, akit ismer és megbízhatónak tart.
Ha mégis idegent enged be a lakásba, sose hagyja őt magára!
Ha szükséges beszélje meg szomszédjával, hogy ilyenkor segítsenek egymásnak, menjenek át egymáshoz!
Sose vegye elő megtakarított pénzét mások előtt.
Az óvatosság, figyelem és határozottság ilyen esetekben megelőzi a későbbi nehéz pillanatokat és a kifosztottság érzését és tényét.
Vigyázzon magára, hogy vigyázhassunk önre!


Ne higgyenek a telefonos csalóknak!

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a közelmúltban új típusú telefonos csalásokról érkezett bejelentés.
Az elmúlt napokban több megyénkben lakót hívott fel ismeretlen személy, aki telefonszolgáltató munkatársaként mutatkoztak be. A csaló elhitette, hogy akkor juthatnak nagy összegű nyereményéhez, ha egy bizonyos összeget ATM-en egy, vagy több kódszámra átutal. A gyanútlan áldozat így az összeggel feltölti az elkövető telefonját, de természetesen nyereményt a sértett nem kap.

Előfordult továbbá, hogy az elkövetők hivatali dolgozónak adják ki magukat és közlik a sértettel, hogy adótúlfizetés, illetve nyugdíjrendezés során egy összeget akarnak a számlájukra utalni.
Ehhez kérik továbbá, hogy bankszámlájuk vagy bankkártyájuk adatait, PIN-kódját adják meg. Ezt követően a számláról megpróbálnak egy nagyobb összeget levenni mielőtt a sértett észrevenné, hogy csalás áldozata lett.
A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a mobiltelefon szolgáltatók nem folytatnak a fentiekben leírt nyereményjátékot!
Soha ne adják meg bankszámla, illetve bankkártyájuk azonosítóját ismeretlen személyeknek!
Ne higgyenek a telefonálóknak, mivel az adóhivatal vagy a nyugdíjfolyósító, ha ilyen helyzet adódna csak írásban értesíti ügyfeleit!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.