Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 12. 07:44, szerda | Helyi
Forrás: Bárd Edit/Duna Múzeum

Víz, az éltető energia - elindult a www.vizvilagnap.hu

Víz, az éltető energia - elindult a www.vizvilagnap.hu

Makettkészítő és vers-illusztrációs pályázat, vízimalom-felfedező séták, internetes vetélkedő két korosztálynak a víz és energia kapcsolatáról. Víz Világnapja internetes oldalát már böngészhetik az érdeklődők.

A Víz Világnapjának megünnepléséről az ENSZ 1992-es riói konferenciáján döntöttek, először éppen 20 éve, 1994-ben tartották meg világszerte. Az UNESCO és az UN-WATER minden évben egy kiemelt témára fókuszál, ehhez kapcsolódik a Víz Világnapja mottója, fő üzenete. Idén a víz és energia kapcsolata áll a középpontban.

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum) 2004. óta szervez országos vetélkedőket és pályázatokat a Víz Világnapjához kapcsolódóan. A www.vizvilagnap.hu oldal célja, hogy a víz ünneplése ne csupán egyetlen napra koncentrálódjon; az általános és középiskolás diákok egy rövid feladat megoldásával már ezen a héten jelentkezhetnek a háromfordulós internetes vetélkedőre, hogy a következő egy hónap során minél jobban elmélyedjenek a víz és energia témájában. Aki pedig ihletet merít a víz energiájából, az Jékely Zoltán verséhez alkothat illusztrációkat, vagy elkészítheti egy valós vagy általa kigondolt, vízzel hajtott szerkezet makettjét. A nemzetközi kezdeményezés mintájára tavaly nagy sikerrel meghirdetett Gyalogolj a vízért! akciópályázat folytatásaként a természetszerető csapatok idén vízimalmokat látogathatnak meg, hogy a kirándulásról összeállított beszámolójukkal részt vehessenek a versenyben. Valamennyi pályázat részletes kiírása a www.vizvilagnap.hu oldalon olvasható. Itt teszik majd közzé a nyertes pályamunkákat és a díjazottak nevét is, azokét, akik 2014. március 20-án, a díjátadó ünnepségen értékes nyereményeket vehetnek majd át.

A honlapon emellett folyamatosan gyűjtik a Víz Világnap alkalmából szervezett rendezvények, programok információit is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.