Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 30. 19:20, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Volgográdi merényletek - Több mint 30 halott két véres merényletben - ÖSSZEFOGLALÓ

Volgográdi merényletek - Több mint 30 halott két véres merényletben - ÖSSZEFOGLALÓ

Több mint 30 halottja és mintegy 70 sérültje van a dél-oroszországi Volgográdban egy nap leforgása alatt elkövetett két robbantásos merényletnek.

A nagyvárosban és térségében, valamint Oroszország több régiójában fokozott készültségbe helyezték a rendvédelmi szerveket Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítására - jelentette be hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. Alekszandr Bortnyikov, aki egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK) vezetője, nem részletezte, hogy Oroszország mely területein erősítik a biztonsági készültséget.
Moszkvában mintha kínosan kerülnék a Volgográdtól mintegy 1000 kilométerre délre található Szocsi, a jövő február 7-én kezdődő téli olimpia helyszínének az említését. Egyetlen hivatalos személy sem hozta szóba a város nevét a volgográdi merényletekkel kapcsolatban.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor közleményben tudatta: biztos abban, hogy Oroszország képes garantálni a játékok kellő biztonsági színvonalát a téli olimpián. "Nincs kétségünk afelől, hogy Oroszország megbirkózik" e feladattal - hangoztatták moszkvai sajtójelentések szerint Zürichben, a NOB székhelyén.
Bortnyikov a NAK ülését követően közölte, hogy intenzíven nyomoznak a két volgográdi terrorcselekmény ügyében és úgy gondolja, hogy fel tudják deríteni a merényleteket.
A dél-oroszországi nagyvárosban helyi idő szerint vasárnap délután egy óra körül a központi vasútállomás bejáratánál, majd hétfő reggel fél kilenc tájban a csúcsforgalomban egy zsúfolt trolibuszon elkövetett öngyilkos merényletben összesen 32 ember halt meg, és mintegy 70-en megsebesültek. A televíziós felvételeken látható volt, hogy a jármű teljesen szétroncsolódott a detonáció miatt. Volt olyan nyilatkozó, aki szerint a hatóságok a vasárnapi robbantás után tett ígéretek ellenére nem tettek meg mindent az újabb merénylet elkerüléséért. A különböző volgográdi vállalatok különjáratokat szerveznek dolgozóiknak, mert azok félnek a tömegközlekedést igénybe venni a munkába és hazajutáshoz.
A halottak száma még tovább nőhet, ugyanis a trolibuszon történt, mintegy 4 kilogramm trotil hatóerejének megfelelő erejű robbanás két sebesültje igen súlyos állapotban van, egy féléves csecsemő kómába esett. 25 ember állapota közepesen súlyos - mondta Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter Volgográdban.
A szövetségi nyomozóhivatal közlése szerint mindkét öngyilkos merényletet férfiak követték el Volgográdban. Egyikük az Oroszország kelet-európai részén elterülő Mari Köztársaságból származó Pavel Csecsenkin volt, aki tavaly vette fel az iszlám vallást és csatlakozott egy dagesztáni illegális fegyveres csoporthoz. A hivatal szerint a két robbantás más azonosságokat is mutat, így ugyanazok állhatnak mögöttük.
A volgográdi robbantások miatt ötnapos gyász vette kezdetét a régióban, az orosz központi televíziók levették a képernyőről a szórakoztató műsorokat.
Az orosz egyházi méltóságok, így Kirill ortodox pátriárka és az oroszországi muzulmán vallási vezetők is elítélték a volgográdi terrorcselekményeket.
Junisz-Bek Jevkurov, az Oroszországhoz tartozó, kaukázusi lázadó csoportokkal küzdő Ingus Köztársaság elnöke kijelentette, az iszlám szélsőségesekkel nem lehet demokratikus módon bánni. A vahabiták az illegális fegyveres csoportok tagjait Oroszország más régióiban verbuválják. Szentpéterváron, Moszkvában és más nagyvárosokban megvetették lábukat, ezért ellenük nem csak az Észak-Kaukázusban kell felvenni a harcot.
Magyarország mélységesen elítéli az oroszországi Volgográd városában vasárnap és hétfőn elkövetett súlyos terrorista merényleteket, amelyek számos halálos áldozatot követeltek és több tucat ember sebesülését okozták - hangsúlyozta a Külügyminisztérium az MTI-hez hétfő délelőtt eljuttatott közleményében. A Külügyminisztérium együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Emellett kiemelte, hogy "Magyarország elítéli a terrorizmus valamennyi formáját, és messzemenőkig elkötelezett az emberi élet és a nemzetközi béke védelme mellett".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -