Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vonzó adórendszer, eladósodott kórházak és a nagy iPhone - Lapszemle

Vonzó adórendszer, eladósodott kórházak és a nagy iPhone - Lapszemle

Vonzó a magyar adórendszer. Rejtett „adóparadicsommá” vált hazánk a cseh és a szlovák vállalkozások számára – írja a Magyar Hírlap. Az év végére akár a 60-80 milliárd forintot is elérheti a kórházak adósságállománya – értesült a Világgazdaság. Gazdasági erőforrássá vált az iPhone – számol be a Napi Gazdaság.

Rejtett „adóparadicsommá” vált hazánk a cseh és a szlovák vállalkozások számára – állítja a CEKIA cseh pénzügyi tájékoztató ügynökség. Elemzésük szerint 2009 óta negyvenegy százalékkal több cseh és ötven százalékkal több szlovák cég helyezte át székhelyét hazánkba. A cégeket az alacsony adók és az adómentes osztalékok, kamatok, licencdíjak csábítják ide. Problémaként egyedül a rendkívül igényes adminisztrációt és a kiszámíthatatlan kormányzati adótörvény-változtatásokat jelölte meg az elemzés.

„Ahhoz, hogy valóban komoly szerepet játsszon hazánk a nemzetközi adószíntéren, erősíteni kell a kiszámíthatóságot. Ha ez megtörténik, megvalósulhat az úgynevezett »kis Svájc« koncepció, vagyis hazánk kedvezményes adórendszerrel vonzza a vállalkozásokat” – mondta a Magyar Hírlapnak Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország cégtársa. Vámosi Nagy Szabolcs adószakértő szerint örvendetes, hogy a környező országok felfedezték maguknak hazánkat, súlyuk azonban egyelőre nem jelentős.

***

Az év végére akár a 60-80 milliárd forintot is elérheti a kórházak adósságállománya – értesült a Világgazdaság. A becslés az Egészségügyért Felelős Államtitkárság felmérésén alapul, amely szerint július 31-én a kincstári intézmények 60 napon túli tartozása 7,9 milliárd forint volt, míg a gazdasági társaságok lejárt szállítói állománya 8,4 milliárd forintra rúgott. Szakértők szerint ez a tartozás-állomány az év második felében megduplázódhat, és ehhez még hozzá kell számolni a 30 napon túli lejárt számlákat is.

A Magyar Kórházszövetség friss felmérése is megerősítette, hogy nagy a baj – mondta Rácz Jenő elnök, aki számokról nem kívánt beszélni, de mint fogalmazott: az államtitkárság számításai helytállóak.

***

Ami az amerikai pénzügyi, gazdasági szakembereknek és a politikusoknak nem sikerült, azt egyetlen termék, az Apple új iPhone-ja elérheti: mérhető lendületet adhat a gazdaságnak − vélték az okos telefon legfrissebb változatának bemutatkozása előtt az elemzők.

Nem egyszerűen egy új terméket ismerhet meg a nagyközönség az iPhone 5 mára várt bemutatkozásával, hanem egy önálló gazdasági erőforrást, amelynek értékesítése a JPMorgan elemzői szerint önmagában fél százalékponttal dobhatja meg az amerikai GDP növekedését a negyedik negyedévben. Az előrejelzések szerint elődjéhez képest új hardverrel, nagyobb képernyővel és vékonyabb kialakításban megjelenő okos telefonból tízmillió találhat gazdára szeptember végéig − mondta Gene Munster, a Piper Jaffray Cos. befektetési bank elemzője. Összehasonlításképpen a Samsung vezető terméke, a Galaxy S III ötven nap alatt érte el a tízmillió eladott darabot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.