Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Március 05. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Zentán mutatta be a Tündér Lalát az Esztergomi Várszínház

Zentán mutatta be a Tündér Lalát az Esztergomi Várszínház

Ellentétben sok más kulturális intézménnyel az Esztergomi Várszínház a járvány miatti korlátozások dacára maximálisan kihasználja működési lehetőségeit.

Így például a délvidéki Zentai Magyar Kamaraszínházzal közös bemutatót tartottak február 27-én a szerbiai magyar városban. Szabó Magda Tündér Lala című darabjának mostani változatát az ottani enyhébb szabályozásnak köszönhetően a kamaraszínházban tekinthette meg a közönség.

Az Esztergomi Várszínház és a Zentai Magyar Kamaraszínház együttműködése több éves múltra tekint vissza, melyre alapozva idén, szakmai és gazdasági támogatásával az esztergomi teátrum is magáénak mondhatja a Tündér Lala színdarab februári zentai premierjét. Ez a fajta kooperáció, az Esztergomi Várszínház harminc éve tartó együttműködési rendszerének egy újabb állomása. Szabó Magda népszerű regénye újabb feldolgozásának bemutatására kétségkívül a szerbiai járványügyi szabályozás adott lehetőséget, mely szerint a színházak, bizonyos feltételekkel tarthatnak előadásokat. A Tündér Lala bemutatóján is fontos volt a távolságtartás, a kézfertőtlenítő és a maszkhasználat. Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, úgy látja, hogy az ő intézményük az összes magyarországi színház körében kivételes és egyedülálló helyzetben van azzal - ebben a mostani nehéz helyzetben -, hogy egyedüliként tudott bemutatót tartani.

A teltház előtt megtartott mostani bemutató kapcsán Horányi László hozzátette, hogy ellentétben a fővárosi teátrumokkal, egy olyan típusú intézménynek, mint az Esztergomi Várszínház, lényegesen kisebb lehetősége van egy premier után több tucatszor bemutatni az új darabokat. Ezt oldja fel a más színházakkal való szoros együttműködés, melynek köszönhetően a friss produkciókat a partnerségben lévő intézményekben is műsorra lehet tűzni. Az önálló színházi értékek létrehozását célzó követelményt a saját bemutató tudja tehát teljesíteni, mondta Horányi László. A színházigazgató a zentai előadásról szóló rövid tájékoztatóján mellékesen arról is beszélt, hogy jelenleg a Soproni Petőfi Színházban is kapott feladatot. Itt Németh László méltatlanul elfeledett Széchenyi című drámájában kapott szerepet, mely darabban a címszereplő Széles Tamással, valamint Nagy Gáborral dolgozik együtt. A Széchenyi házibemutatója már megtörtént, a korlátozások feloldása után a közönség is láthatja a legnagyobb magyarról szóló drámát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.