Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Január 28. 07:47, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Zikavírus - Az amerikai elnök sürgős cselekvésre szólít fel

Zikavírus - Az amerikai elnök sürgős cselekvésre szólít fel

Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést a zikavírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmeztetése szerint az eredetileg Afrikában honos, de jelenleg Dél-Amerikából terjedő, szúnyogok okozta vírus nem csupán Észak- és Dél-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. A betegséget először Brazíliában észlelték, s ma már Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. Brazíliában október óta több mint 4000 esetet regisztráltak. Az Egyesült Államokban a héten két ember szervezetében mutatták ki a vírust, mindketten Dél-Amerikában jártak korábban. A betegség a várandós nőkre különösen veszélyes, a kisbabák ugyanis kóros kisfejűséggel születnek. Terjedésének okairól, az ellene való védekezésről egyelőre semmit nem tudni, a salvadori kormány például megelőzésként azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe.

Az amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vírus veszélyeiről, s arról, hogy az Egyesült Államokban olyan térségeket is fenyegethet, ahol az amerikai népesség mintegy hatvan százaléka él. Az amerikai országos egészségügyi intézet igazgatója a Lancet tudományos folyóirat egyik elemzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint a vírus kivált a melegebb hónapokban fenyegetheti az Egyesült Államok keleti és nyugati partvidékét, sőt, a középnyugati szövetségi államokat is. Ezeken a területeken mintegy kétszázmillió ember él. De huszonhárom milliónyian élnek olyan nedves, párás vidékeken, ahol a vírust terjesztő szúnyog egész évben jelen van.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak mondta, hogy szélesítsék és mélyítsék a tájékoztatást a vírusról. Az amerikai orvosok szövetsége pedig még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre. Az American Airlines visszatéríti a repülőjegy árát azoknak a várandós nőknek, akiknek a salvadori San Salvadorba, a hondurasi Tegucigalpába, és a panamai Panamavárosba van érvényes jegyük, de orvosi igazolással bizonyítják, hogy nem alkalmasak a repülőútra. A United Airlines pedig felkínálta a lehetőséget utasainak, hogy akik a veszélyeztetett vidékekre utaznának, újrarendelhetik repülőjegyeiket, vagy le is mondhatják és az árat teljes egészében megtérítik nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése