Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 12. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Zseléből készülhetnek a legújabb akkumulátorok

Zseléből készülhetnek a legújabb akkumulátorok

Egy új polimer zselé jelentheti a lítium akkumulátorok korszakának végét a tudósok szerint.

Ez a zselé ugyanis helyettesítheti a szeszélyes természetű folyékony elektrolitot, amely a jelenlegi lítium akkumulátorok lelkét jelenti, így az új szerkezetek olcsóbbak, biztonságosabbak, kisebbek és egyben nagyobb teljesítményűek is lehetnek.

A Leeds Egyetem munkatársai, akik az új akkumulátor kifejlesztésén dolgoznak, elmondták: a zselével feltöltött lítium akkumulátoroknak köszönhetően a hordozható számítógépek a jelenleginél sokkal könnyebbek lesznek, az elektromos autók pedig hatékonyabban működhetnek majd - írja a BBC.

A jelenlegi, elektrolit töltetű akkumulátorokkal egyre több probléma van. Az elektromos autók esetében a túlmelegedés okoz fejtörés a fejlesztőknek, akiknek így erősített acélházakat kellett készíteniük a biztosítékok és áramkörök védelme érdekében. Emellett ezek az akkumulátorok túl méretesek és nehezek is, így a tudósok egyelőre nem képesek a jelenlegieknél kisebb laptopokat készíteni.

A zselének köszönhetően azonban megoldódhat a túlmelegedés gondja, ráadásul előállítási költségük is töredéke lenne a jelenlegiekének. Emellett könnyebbek és kisebbek is lennének, ami pedig a fő szempont: nem kellene attól félni, hogy felrobbannak vagy égési sérüléseket okoznak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.