Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Február 12. 06:36, szerda | Helyi
Forrás: mti - fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

A dorogi Lévai Zoltán ezüstérmes, a tokodi Torba Erik bronzérmes az Eb-n - FOTÓK

A dorogi Lévai Zoltán ezüstérmes, a tokodi Torba Erik bronzérmes az Eb-n - FOTÓK

Lévai Zoltán ezüstérmet szerzett a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a római birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján, míg Torba Erik bronzérmes lett a kötöttfogásúak 63 kilogrammosai közt.

A BHSE junior és U23-as Eb-győztese komoly feladatot kapott a római Eb-re, hiszen neki kellett pótolnia klubtársát, a világbajnoki címvédő Lőrincz Tamást a 77 kilósok mezőnyében.

A dorogi születésű és korábban Esztergomban birkózó Lévai Zoltán hétfőn gyorsan bizonyította, hogy elbírja a terhet, első mérkőzésén ugyanis a Lőrincz által a nur-szultani vb fináléjában legyőzött svéd Alex Bjurberg Kessidist verte simán. Később a szlovák színekben versenyző Denis Horváth-ot és az orosz Iszlam Opijevet, végül pedig az ukrán Volodimir Jakovlievet múlta felül nagy különbséggel.

A keddi fináléban ugyanakkor sem ő, sem a magyar szakmai stáb nem számíthatott hasonlóan imponáló diadalra, az azeri Sanan Suleymanov ugyanis szintén szép sikerekkel menetelt a döntőig.



A meccs első szakaszában Lévai irányított, már egy perc után "meginttette" ellenfelét, első negatívumként azonban lentről nem tudott rajta akciót csinálni. A szünetig érdemi esemény nem történt a szőnyegen, majd a második menet elején az azeri ment nagyobb tempót, hogy visszakapja az intést. Fáradozásai egy perc után kifizetődtek (1-1), és hiába nem csinált ő sem akciót parterből, a később szerzett pont neki kedvezett.

Lévainak innen nem volt választása, mennie kellett előre, és ő keményen gyűrte is riválisát, kereste a jó fogást, amelyet 50 másodperccel a vége előtt úgy tűnt, meg is talált, ám a szaltója nem sikerült, tulajdonképpen magára rántotta Suleymanovot, aki két pontot kapott a kontráért (1-3), ez pedig eldöntötte a meccset.

A dorogi születésű birkózó láthatóan csalódott volt a finálé után, mégsem lehet elégedetlen, hiszen karrierje első érmét szerezte meg felnőtt világversenyen. Torba Erik (63 kg) bronzát követően az övé a küldöttség második medálja.

A keddi program még nem ért véget a magyarok számára, Lőrincz Viktor a 87 kilós kategória döntőjében lép szőnyegre.

Torba Erik bronzérmes

A tavalyi Európa Játékokon második magyar sportoló két győzelem és egy vereség után negyedik meccsére készült kedden este. Hétfőn a tavaly 60 kilóban Eb-győztes, moldovai Victor Ciobanut fölényesen verte, majd a nyolc között tussal kikapott az orosz Ibragim Labazanovtól, aki viszont a vigaszágra segítette őt. Az esztergomi születésű, tokodi Torba Erik kedden délelőtt élt az újabb eséllyel, és simán legyőzte az azeri Taleh Mammadovot, majd készülhetett a román Mihai Mihut elleni csatára.

Torbának nem volt könnyű ellenfele korábban és a bronzcsatára sem "akárkit" kapott, Mihut ugyanis 2018-ban aranyérmet nyert ebben a kategóriában az Eb-n, így esélyesként várhatta a meccset. Az első menet pedig az ő fölényét hozta, az első másfél percben szépen kizárta Torbát és meggyőzőbben birkózott. A magyar meg is kapta intését (0-1), lentről pedig riválisa szépen felforgatta (0-3) és megnyugtató előnyhöz jutott.



A második szakaszban a magyar nagyobb sebességre kapcsolt, és uralta a szőnyeget, Mihutot pedig visszaintették (1-3), majd parterből Torba lemásolta a román korábbi akcióját és 3-3-mal már ő volt előnyben.

Az utolsó percben a román nagy erőket mozgósított, Torba Erik azonban kiválóan védekezett, majd fél perccel a vége előtt a szőnyeg széléről éppen el tudott táncolni és visszatámadásával kirakta riválisát a zónán túlra (5-3). Mihut edzője még videózást kért Torba kilépésgyanús "táncára", ám nem járt sikerrel, a BHSE sportolója pedig 6-3-as eredménnyel megnyerte a bronzérmet, amely karrierje első felnőtt Eb-medálja, egyúttal a magyar küldöttség első római dobogós helyezése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.